Η υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Μισέλ Ρόουλαντ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση ενός ψηφιακού καθήκοντος προστασίας, λέγοντας ότι ακολουθεί το παράδειγμα αντίστοιχων νόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ήρθε πλέον η ώρα η βιομηχανία να δείξει ηγετικό ρόλο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναγνωρίσουν ότι έχουν κοινωνική ευθύνη», δήλωσε η Ρόουλαντ σε ομιλία της στο Σίδνεϊ για την ανακοίνωση των μέτρων. «Έτσι, οι χρήστες θα είναι πιο ασφαλείς και θα αποτραπεί μεγάλο μέρος των διαδικτυακών βλαβών», είπε.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αυστηρές κυρώσεις κατά των μεγάλων εταιριών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως «κύμα παραπληροφόρησης» και παραβατικού περιεχομένου που επηρεάζει -κατά κύριο λόγο- τα παιδιά και κατακλύζει τα περισσότερες πλατφόρμες των social media.
Ο Αλμπανέζε έχει προτείνει νέους νόμους για να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις και τις παραπλανητικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, κάτι που οι επικριτές βλέπουν ως «περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».
Οι κινήσεις του αυτές έχουν ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις με μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Έλον Μασκ, ο οποίος αποκάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του «φασίστες».