Η Ρωσία στην... επίθεση, η Δύση στην αντεπίθεση, η ανασφάλεια και οι ανατροπές σε πρώτο πλάνο
Η Ρωσία θα σφαδάζει και η Δύση θα βογκάει! Αυτό είναι το... ρεζουμέ για όλα όσα θε έρθουν προσεχώς, με βάση τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, στο γεωπολιτικό πεδίο, στο ενεργειακό γίγνεσθαι, στην παγκόσμια οικονομία και στις κοινωνίες. Οτιδήποτε ευρωπαϊκό και εν γένει δυτικό τελείωσε για τη Ρωσία, ενώ οτιδήποτε ρωσικό τελειώνει για τη Δύση. Η Ρωσία θα υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα με ραγδαία φτωχοποίηση του πληθυσμού της, ενώ από χθες παρατηρείται το φαινόμενο των άδειων ραφιών σε πολλές πόλεις.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Από την άλλη, ο δυτικός κόσμος, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ ενεργειακής ανασφάλειας, ακριβότερων τιμών ενέργειας, τσουχτερών τιμών τροφίμων και πρώτων υλών. Τίποτα δεν είναι όπως πριν και τίποτα δεν θα θυμίζει στο μέλλον, αυτά που ξέραμε μέχρι πρότινος. Ο Πούτιν αποπειράθηκε να πιάσει στον... ύπνο τη Δύση ή ενδεχομένως να ήθελε να δημιουργήσει τριγμούς σ΄ αυτήν με το ισχυρό όπλο της ενέργειας. Τώρα, ίσως αντιλαμβάνεται ότι "το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται"! Ίσως αποδειχθεί ο απόλυτος ηλίθιος για τον λαό του. Αποφάσισε να προκαλέσει ζημιά στη Δύση, αδιαφορώντας αν με τη στάση του θα ζημιώσει τον λαό του. Ωστόσο, ο βίος και η πολιτεία του, φανερώνουν έναν άνθρωπο, ο οποίος "καβάλησε το καλάμι" και ίσως η πτώση του να είναι απότομη και να προκαλέσει εκκωφαντικό γδούπο. Θυσίασε τα οικονομικά κέρδη και την προοπτική του λαού του, την οποία ο ίδιος δημιούρηγσε τα τελευταία 22 χρόνια. Κρίμα. Ταυτόχρονα, "μαύρισε" και τη μοίρα του και αυτό, σύμφωνα με όσα διδάσκει η Ιστορία, πληρώνεται και μάλιστα πανάκριβα. Αυτό ισχύει τόσο για τον θύτη, όσο και για τα θύματα του...
Το πήρε απόφαση...
Ο Μπάιντεν χθες έκοψε οριστικά την προοπτική εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου επί αμερικανικού εδάφους. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το αναμενόμενο εμπάργκο και αναζητούν νέους συμμάχους. Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και τους ηγέτες της Βενεζουέλας, της Κούβας και του Ιράν, να επισκέπτονται, ακόμη και τον Λευκό Οίκο στο μέλλον! Ίσως αυτό να ήταν σενάριο... επιστημονικής φαντασίας μέχρι πρότινος, ωστόσο, η ανάγκη και τα νέα δεδομένα, διαμορφώνουν νέες συμμαχίες. Οι Αμερικανοί είναι αυτάρκεις λόγω του σχιστολιθικού αερίου και μπορούν να συνάψουν νέες πετρελαϊκές συμφωνίες για την πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια τους, αν παραστεί ανάγκη. Η Ευρώπη από την άλλη, εξαρτάται από το φυσικό αέριο, αλλά τα μέτρα που έρχονται, θα κάνουν σε μερικά χρόνια τον Πούτιν ή τον... διάδοχο του, να το μετανιώσει.
Χθες, η Ευρώπη, προχώρησε σε σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα πορευτεί από δω και στο εξής. Τι αποφάσισε; Διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, μέσω υψηλότερων εισαγωγών LNG (από ΗΠΑ, Κατάρ κλπ.) και αναζήτηση αγωγών από προμηθευτές που δεν θα έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Επιπλέον, προωθεί την ταχύτερη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, τα κτίρια, τη βιομηχανία και το ηλεκτρικό σύστημα, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση και αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος των μέτρων είναι η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για την πράσινη μετάβαση «Fit for 55», η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ορυκτού αερίου κατά 30%, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), έως το 2030.
Πάμε για άλλα... κόλπα!
Το πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν και οι αντίστοιχες πηγές για την προμήθεια λιθίου και κοβαλτίου, Ήρθε η ώρα, για να αποφασιστούν γενναία μέτρα παραγωγής ρεύματος από τον... λαό. Αντί να ζητάμε φυσικό αέριο για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μπορούμε να παράγουμε ρεύμα στις... ταράτσες μας. Ακόμη και τα δεξαμενόπλοια που θα φέρνουν πετρέλαιο, καθιστούν την ενέργεια πανάκριβη. Βέβαια, εδώ παίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ. Ωστόσο, έτσι όπως διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα λόγω Πούτιν, ήρθε η ώρα για να υπάρξει ένα ντόμινο αλλαγών, το οποίο, σίγουρα θα επηρεάσει εταιρικά μεγέθη και θέσεις εργασίας. Ο ήλιος και ο αέρας είναι δύο πολύ φθηνές λύσεις που θα μας επιτρέψουν να μην πάμε από την Αθήνα στην Καλαμάτα, μέσω... Θεσσαλονίκης!
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα μέτρα στο σχέδιο REPowerEU, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν σταδιακά τουλάχιστον 155 δισεκατομμύρια κυβικά χρήσης ορυκτών αερίων, που ισοδυναμούν με τον όγκο που εισήχθη από τη Ρωσία το πέρυσι (45% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτής της μείωσης μπορούν να επιτευχθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. τερματίζοντας την υπερβολική εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. από έναν μόνο προμηθευτή. Οι άλλοι κύριοι προμηθευτές αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η Νορβηγία (23%), η Αλγερία (12%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (6%) και το Κατάρ (5%). Όσον αφορά στο πετρέλαιο, η Ρωσία κάλυψε πέρυσι το 46% των αναγκών της Ευρώπης, ενώ ακολούθησαν με 15% οι ΗΠΑ, 13% η Αυστραλία και το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής.
Βέβαια, όλα αυτά συναντούν και μια αξιοπρόσεκτη αντίσταση από τους Γερμανούς και μερικές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν θέλουν να διακόψουν τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς μπορεί να ποντάρουν σε αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων στο μέλλον. Ωστόσο, πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ότι για πολλά χρόνια, τα πάρε-δώσε με τη Ρωσία θα κοπούν και μέχρι να βρούμε τον βηματισμό μας ως ευρωπαίοι, θα υπάρχουν σοβαροί τριγμοί.
Οι αγορές αναζητούν ισορροπία
Το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έδωσε ένα τελευταίο... τίναγμα στην τιμή του "μαύρου χρυσού", αν και οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τις εξελίξεις μέσα σε ένα σκηνικό... Αποκάλυψης, στη συνεδρίαση της (για εμάς Καθαράς) Δευτέρας. Το φυσικό αέριο μετά τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χθες υποχώρησε στα 250, το πετρέλαιο μετά τα 140 δολάρια της Δευτέρας στο υψηλό ημέρας, χθες ανέβηκε και μετά υποχώρησε στα 131 δολάρια. Οι τιμές στα πρατήρια θα αλλάζουν σαν τους... δείκτες του ρολογιού! Τα τρόφιμα πήραν πολύ τα πάνω τους, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξει περιορισμός της προσφοράς και συνεπώς υψηλότερες τιμές. Μέσα σε όλα αυτά κρατάμε την ισχυρή άνοδο του χρυσού, που αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους ανασφάλειας, αβεβαιότητας και υψηλού πληθωρισμού. Μάλιστα, πάρα πολλοί επενδυτές, ρίχνουν κεφάλαια στα ETF του πολύτιμου μετάλλου, περιμένοντας να καταγράψουν σημαντικές αποδόσεις και αποφεύγοντας να εκτεθούν στα πάνω-κάτω των χρηματιστηρίων, τα οποία θα θυμίζουν... γιο-γιο!
Εν ολίγοις, το μείγμα των υψηλών τιμών ενέργειας και των ειδών διατροφής, αποτελούν την "ωρολογιακή βόμβα" για τις κοινωνίες. Τα χρηματιστήρια δείχνουν ότι κινούνται σε φάση μάλλον πολύ ισχυρής διόρθωσης, ενώ οι εταιρείες που κόβουν τα πάρε-δώσε με τη Ρωσία και ταυτόχρονα, εμπλέκονται στο παγκόσμιο ντόμινο ακρίβειας, θα δουν τα μεγέθη τους να συρρικνώνονται. Όλα αυτά θα αυξήσουν τον αριθμό των φτωχών, τους ανέργους και τα λουκέτα. Και το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι αυτά τα χτυπήματα έρχονται να προστεθούν στις χαίνουσες πληγές της πανδημίας, η οποία είναι εδώ και μας ακολουθεί...
Mytilineos: "Εισβολή" στην Ιταλία
Ηγετικό ρόλο στην αγορά της Ιταλίας αποκτά ο Όμιλος Mytilineos, με την κατασκευή νέων υποδομών στην αποθήκευση ενέργειας. Μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), έκανε ένα ακόμη επιτυχημένο deal. Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στην Εταιρεία σύμβαση αγοράς δυναμικότητας, διάρκειας 15 ετών και με τίμημα 70.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατ΄ έτος, για ένα έργο που βρίσκεται στο Μπρίντιζι, νότια της Ιταλίας. Το έργο Μπρίντιζι είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, παρέχοντας περίπου 50 MWh στο δίκτυο. Το έργο έχει αναπτυχθεί και σχεδιαστεί από τον Τομέα RSD της MYTILINEOS και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για το 2023. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Mytilineos έχει αναλάβει 2 έργα (25MW και 6 MW) κατά τη Δημοπρασία Τerna Fast reserve 2021. Η κατασκευή των έργων θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οπότε και θα αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες Fast Reserve στο Ιταλικό δίκτυο από το 2023 έως το 2027.
Σημειώνεται ότι η MYTILINEOS αναπτύσσει σήμερα 380 MW BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι περαιτέρω επέκταση της τάξης των 600 MW εντός του τρίτου τριμήνου του 2022. Επιπλέον, στην Ελλάδα, έχει συμφωνήσει για την απόκτηση 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.