Η τρέλα του Πούτιν, τα αντίποινα και η... έγερση της Δύσης, η κατάρρευση των αγορών και η... έκρηξη των καυσίμων, αλλά και μια ελληνοτουρκική... μάχη που έληξε υπέρ μας!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η Ρωσία του Πούτιν είναι τελειωμένη για τη Δύση και τα οικονομικά αντίποινα που ανακοινώθηκαν λίγες ώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οριοθετούν μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο μας. Τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον. Το τίμημα είναι βαρύ και το βλέπουμε στο νέο ανοδικό κύκλο των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των μετάλλων. Τα χρηματιστήρια πιέστηκαν και η Δύση προσδοκά ότι μεσοπρόθεσμα θα... συμμορφώσει τον Πούτιν, ο οποίος με μεθοδικό τρόπο "έχτισε" ένα ισχυρό απόθεμα πόρων από την πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, άνω των 600 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα διαθέσει για να καλύψει το κόστος από τις απώλειες (άμεσες, έμμεσες και παράπλευρες) της εισβολής. Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (μόλις 28%), αν και από την άλλη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το μισό σε σχέση με αυτό των Ελλήνων! Από την άλλη πλευρά, δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ουκρανία στα χέρια της Δύσης, παραδίδοντας ένα asset παγκοσμίου εμβέλειας, καθώς είναι από τα σπουδαιότερα στην αγροτική παραγωγή, στο φυσικό αέριο, στα μέταλλα, στα ορυκτά, στην κατασκευή πυραύλων. Η αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης!
Η Δύση οργανώνεται...
Η Δύση κλείνει τις πόρτες στη Ρωσία και όπως δείχνουν τα πράγματα θα αρχίσει να οργανώνεται ώστε τα επόμενα χρόνια, να προχωρήσει στην ενεργειακή απεξάρτηση. Η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να βάλει πιο ενεργά στο παιχνίδι της ενεργειακής αυτάρκειας την Ευρώπη. Μια Ευρώπη η οποία αποτελεί κυρίως οικονομική και λιγότερο πολιτική οντότητα. Μια Ευρώπη που βρίσκεται στην πιο μειονεκτική θέση, καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης συνεργασίας και στρατιωτικής προστασίας από τις ΗΠΑ και της σχεδόν ανελαστικής κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών από τη Ρωσία. Οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία φαίνεται ότι είναι σαρωτικές και ίσως γίνουν ακόμη περισσότερο οδυνηρές. Χτύπημα στους Ρώσους επιχειρηματίες (ολιγάρχες), αποκλεισμός από τα τραπεζικά συστήματα, εμπάργκο στα προϊόντα, αποκλεισμοί από διεθνείς διοργανώσεις και πάει λέγοντας. Οι λογαριασμοί πλέον άνοιξαν και μάλλον θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να κλείσουν. Για την ακρίβεια θα κλείσουν όταν οι πολλοί, δηλαδή η Δύση, βρει πεδίο συνεννόησης με ένα νέο πολιτικό πρόσωπο στη Ρωσία, κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον...
Βαρύ τίμημα
Η Δύση δεν θέλει να δώσει στρατιωτικό χαρακτήρα στη διαμάχη με τη Ρωσία, γιατί τότε τα πράγματα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε... ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Προτιμά μάλλον ένα πιο ισχυρό "όπλο", τα οικονομικά αντίμετρα, ώστε να γονατίσει σε βάθος χρόνου τη Ρωσία. Η Ρωσία με τη σειρά της θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αλλά και τις ποσότητες πετρελαίου. Ωστόσο, το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο, καθώς θα έρθει να προστεθεί στα βαρύ τίμημα των κυρώσεων. Η ουσία είναι ότι φέτος αλλά και του χρόνου, όλοι μας θα πληρώσουμε έναν πολύ "φουσκωμένο" λογαριασμό. Ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο, προϊόντα θα εξακολουθούν να βρίσκονται στον... Θεό για πολύ καιρό ακόμη. Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε με πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συγκρότηση ενός ειδικού μηχανισμού διοχέτευσης επιδοτήσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα λαίλαπα του ενεργειακού κόστους. Προφανές είναι και το κόστος στις κεφαλαιοποιήσεις εταιρειών της Δύσης, ενώ δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τα εμπόδια αλλά και τους κινδύνους που προκαλούνται λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, της αναπόφευκτης αύξησης των επιτοκίων αλλά και της διαχείρισης ειδικού τύπου που απαιτείται για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ουκ ολίγων χωρών του πλανήτη. Οι προεκτάσεις από αυτό που έγινε χθες και άλλαξε τον κόσμο είναι γεωπολιτικές, στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και αξιακές. Κύριε Ελέησον...
ΔΕΠΑ-BOTAS ή Ελλάς-Τουρκία=1-0
Μέσα σε όσα κοσμοϊστορικά διαδραματίζονται παγκοσμίως και ιδίως από χθες, με άξονα τη ρωσική εισβολή, μας προέκυψε μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, έχοντας ευρύτερες προεκτάσεις. Μιλάμε για την απόφαση του Εφετείου της Στοκχόλμης, με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή της τουρκικής εταιρείας αερίου BOTAS κατά της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την οποία θα έπρεπε να αποζημιώσει την ελληνική εταιρεία για τις αναδρομικές χρεώσεις. Η απόφαση είχε ληφθεί το 2020, αλλά στη συνέχεια η τουρκική εταιρεία προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό, αλλά έχασε την υπόθεση, μετά τις συντονισμένες ενέργειες της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, των εξωτερικών νομικών συνεργατών, αλλά και των στελεχών της. Σε συμμόρφωση με τη διαιτητική απόφαση, η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου είχε καταβάλει στη ΔΕΠΑ στις 5 Μαρτίου 2020, το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων και η ελληνική εταιρεία με την σειρά της, έναν μήνα αργότερα, επέστρεψε στους πελάτες της τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε κάθε έναν από αυτούς. Το συνολικό ποσό που επεστράφη στους πελάτες της ΔΕΠΑ ανερχόταν σε 120 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την εγχώρια αγορά ενέργειας, εν μέσω της δοκιμασίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Με την απόφαση του Εφετείου της Στοκχόλμης μπαίνει τέλος στην εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε το 2009, για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής του φυσικού αερίου.
Δυνατός ο ΟΤΕ το 2021
Εξαιρετικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 για τον Όμιλο ΟΤΕ επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ανάκαμψη όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και των εταιρειών-σηματωρών της χώρας. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν στα 1,295 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 492,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 19,8%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 3,36 δισ. ευρώ με άνοδο3,4%. Ο Όμιλος θα διανείμει συνολικό μέρισμα 250 εκατ. ευρώ ή 0,558 ευρώ ανά μετοχή και θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Τα 500 εκατ. που θα διανείμει ο Οργανισμός δείχνουν και την υγιή θέση στην οποία βρίσκεται, ενώ σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ "με τις ισχυρές επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο, κλείνουμε δυναμικά μια πολύ σημαντική χρονιά, κατά την οποία πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων μας και, κυρίως, της λειτουργικής μας κερδοφορίας".
ΕΛΠΕ: Έκρηξη κερδών το 2021
Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών αποτέλεσε τον καταλύτη για την εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών των Ελληνικών Πετρελαίων το 2021. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 341 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 397 εκατ. ευρώ το 2020! Κλειδί για την αντιστροφή της κατάστασης αποτέλεσε η άνοδος της ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα σε ποσοστό 90% λόγω της τουριστικής κίνησης, ενώ η εταιρεία γνωστοποίησε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, η λειτουργία του οποίου αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου. Επιπλέον, στις 3 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εταιρική αναδιάρθρωση, με την απόσχιση των δραστηριοτήτων Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας πετρελαιοειδών και Πετροχημικών και την εισφορά τους σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της Ελληνικά Πετρέλαια.