Καθημερινά μας κατακλύζουν εικόνες από πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές, ενώ βίντεο με ανθρώπους που περιμένουν υπομονετικά κάτω από τον καυτό ήλιο για να γεμίσουν έναν κουβά με νερό, αλλά και ζώα που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή βρίσκουν τη θέση τους στην ειδησεογραφία μεταφέροντάς μας την σκληρή πραγματικότητα.
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις θλίψης ή ανησυχίας, ο τηλεθεατής αποσύρει το βλέμμα του, αλλάζει κανάλι ή απλώς με την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ ξεχνάει αυτά που μόλις είδε.
Ποια θα ήταν, όμως, η συμπεριφορά του αν «βίωνε» ο ίδιος τέτοιες εμπειρίες; Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας αν τα ντοκιμαντέρ για τη φύση παρουσιάζονται σαν βίντεο εικονικής πραγματικότητας, τότε η επίδρασή τους είναι πολύ πιο αποτελεσματική συγκριτικά με άλλα μέσα.
Με τη χρήση ειδικών γυαλιών, ο θεατής βυθίζεται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να το ανακαλύψει από διαφορετικές οπτικές γωνίες, εξηγούν οι ερευνητές, οι οποίοι κατέγραψαν ότι η εικονική πραγματικότητα ενίσχυσε την αίσθηση της συμμετοχής στην αφήγηση.
Αυτή η εικονική συμμετοχή ενέτεινε το κίνητρο των συμμετεχόντων να σεβαστούν τη φύση και τους ώθησε να σκεφτούν θετικά την πραγματοποίηση δωρεάς για περιβαλλοντικά ζητήματα.
«Τα βίντεο εικονικής πραγματικότητας (VR) και 360° VR είναι ολοένα πιο σημαντικά στις διαφημιστικές καμπάνιες, χάρη στις ρεαλιστικές δυνατότητές τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για θέματα που πολλοί αποδέκτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν, ανάμεσά τους ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας», αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Computers in Human Behavior.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τρία ντοκιμαντέρ σε 128 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν χωριστεί τυχαία σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες: Η μία ομάδα παρακολούθησε βίντεο εικονικής πραγματικότητας 360°, η δεύτερη βίντεο 2D στην τηλεόραση, η τρίτη άκουσε μόνο το ηχητικό απόσπασμα, όπως ένα podcast και η τέταρτη διάβασε ένα σχετικό κείμενο.
Οι ειδικοί κατέγραψαν ότι όσοι συμμετείχαν στην προβολή εικονικής πραγματικότητας βίωσαν εντονότερα την παρουσία τους στα πλάνα, παρακολούθησαν πιο προσεκτικά την αφήγηση και είχαν πιο θετικά συναισθήματα συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.
Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, η μελέτη αναδεικνύει τις ιδιαίτερες δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας ως μέσο για την παρουσίαση εκστρατειών προστασίας του περιβάλλοντος.