Η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β΄ τρίμηνο του έτους έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ανοίγει τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις σε ευάλωτα και μικρομεσαία νοικοκυριά, με φόντο και το κύμα ακρίβειας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμιφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αυξήθηκα κατά 3,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, με άξονες την αύξηση της κατανάλωσης, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%.
- Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Σημειώνεται πως η σύγκριση γίνεται με το β’ τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία ήταν σε λήθαργο λόγω του lockdown, με χαρακτηριστικό ότι η τουριστική αγορά ήταν κλειστή και άνοιξε από τον Ιούλιο, ενώ φέτος άνοιξε από τα τέλη Μαΐου.Επίσης πιο ελεύθερες ήταν οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Οι επιδόσεις του β΄ τριμήνου, ανοίγουν τον δρόμο για διαμόρφωση του φετινού ΑΕΠ ακόμη και στο 5%, λαμβάνοντας υπόψιν τα εξαιρετικά θετικά μηνύματα στο 3ο τρίμηνο του έτους, λόγω της τουριστικής κίνησης και της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων.
Η μεγάλη άνοδος του ΑΕΠ ανοίγει το δρόμο για ελαφρύνσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β τρίμηνο που οδηγεί σε μέση άνοδο κατά 7% (6,95% για την ακρίβεια) αναγκάζει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την εκτίμησή της για το σύνολο του 2021, από το "χαμηλό" 3,6% σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του όγκου του ΑΕΠ, το οποίο με τη σειρά του, οδηγεί σε μικρότερα ποσοστά το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ αναμένεται να αυξήσει και τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, θα προκύψει θετικός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορεί να διατεθεί για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας, αλλά και να δρομολογηθούν γενικότερες ελαφρύνσεις. Τις τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει΄το προσεχές Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.