Το Ελληνικό Υachting κινδυνεύει να φανεί απροετοίμαστο την ερχόμενη τουριστική περίοδο στον λαβύρινθο του COVID-19, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι…
Λαβύρινθο οικονομικό, ψυχολογικό, επιλογών επιβίωσης και προοπτικών. Διλήμματα, τριλήμματα και πάει λέγοντας. Και πώς να βρεθεί η διέξοδος από αυτόν τον λαβύρινθο όταν η λογική του κοινού νου δεν υφίσταται και το ΑΒ δεν είναι πια ίσο με το ΒΑ…
Του Γιώργου Παρίση
«Πώς θα βγουν οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι του χώρου αυτού απ’ τον λαβύρινθο του COVID -19;» Για να βρεθεί η έξοδος πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα, συγκροτημένη σκέψη, δομημένο σχέδιο, οργάνωση και πειθαρχία από όλους (Πλοιοκτήτες, Πράκτορες, εργαζόμενους, σωματεία, πολιτική ηγεσία).
Το μυαλό όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι συνεχώς στον στόχο και χρειάζεται εγρήγορση ώστε να βρεθεί το φως, σε κάποια άκρη του πολυδαίδαλου οικοδομήματος που έχτισε και συνεχίζει να χτίζει ο COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα .
Οι περυσινές διαδρομές αποδείχτηκε πως είναι αδιέξοδες. Οι νέες, αλλάζουν οριστικά και αμετάκλητα τις παγκόσμιες ισορροπίες πέρα από κάθε πρόβλεψη.
Ο λαβύρινθος που έφερε την προηγούμενη σεζόν στο Ελληνικό Υachting ο COVID-19 δεν πρέπει την ερχόμενη τουριστική περίοδο να γίνει λαβύρινθος του μυαλού για όσους εμπλέκονται και μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά στον τόσο σημαντικό αυτό τομέα της Ελληνικής οικονομίας. Σε όσους μπορούν να κοιτάξουν με καθαρή ματιά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το καλοκαίρι του 2021 τα μπερδεμένα μυαλά θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και σε καταστροφικές συνέπειες.
Στην παρούσα φάση δεν πρέπει να κυριαρχήσουν τα προσωπικά συμφέροντα. Τι θα κάνω; Τι θα διαλέξω; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Ποια η σωστότερη απόφαση; Να ζυγίσω τα υπέρ και τα κατά. Να φτιάξω λίστα. Να σκεφτώ, να σκεφτώ, να σκεφτώ… ΣΤΟΠ!
Σε ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους, ο καλύτερος εκπρόσωπος του ατομικού συμφέροντος είναι το συλλογικό. Επίσης, κανείς δεν ευνοήθηκε προσπαθώντας να ανακαλύψει την έξοδο σε έναν νέο λαβύρινθο χρησιμοποιώντας όσα είχε φορτώσει στην διάνοια του από πρακτικές του παρελθόντος. Αντιθέτως, μπερδεύτηκε περισσότερο.
“Όταν σταμάτησα να ψάχνω, άρχισα να βρίσκω”, έγραψε εύστοχα ο Νίτσε.
Όταν είσαι μέσα σε έναν λαβύρινθο δεν ψάχνεις, αν θες να βγεις γρήγορα… Απλά περπατάς και παίρνεις τον χρόνο που σου δίνει η διαδρομή για να οικοδομήσεις παραπάνω από μία επιλογές και σχέδιο. Οι εμπλεκόμενοι στον Ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό, χρειάζεται και πρέπει να λειτουργήσουν διαφορετικά από το καλοκαίρι του 2020 με την υπομονή που απαιτείται, με φρέσκιες ιδέες και με καθαρό μυαλό ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα στην ανεύρεση της σωστής εξόδου τον λαβύρινθο αυτό .
Οι απαντήσεις σχεδόν πάντα έρχονται από μόνες τους, όταν σταματήσεις να το σκέφτεσαι πάρα πολύ και απλά δεν
φοβηθείς να περπατήσεις προς τα εμπρός. Η έμπνευση στην περίοδο της πανδημίας δεν μπορεί να έρθει από το παρελθόν και δυστυχώς από την έναρξη αυτής της κρίσης είχαμε τα μάτια μας στην πλάτη…
Καιρός είναι να τα βάλουμε στην θέση τους.
Οι φάροι δεν τρέχουν στις ακτές ψάχνοντας ποιο καράβι να σώσουν, απλά στέκονται και φωτίζουν.
*O Γιώργος Παρίσης, είναι Cpt. MMa MSc,M.D καθηγητής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο παράρτημα στην Ελλάδα της Ναυτικής ακαδημίας του Southampton Warsash και στην Super Yacht Academy, μέλος της Γραμματείας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Μ