Με σύνθημα «Η Ελλάδα μας ενώνει» ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η νέα καμπάνια της ΟΝΝΕΔ για τους Έλληνες της διασποράς, τις νέες και τους νέους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, επαγγελματικής εξέλιξης και νέων προοπτικών εργασίας, αλλά και σε όλους εκείνους που επέλεξαν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Του Δημήτρη Ράπτη
Το brain drain είναι πράγματι ένα ανησυχητικό φαινόμενο με αρνητικές προεκτάσεις και επιπτώσεις που εκτείνονται από το δημογραφικό έως και την οικονομία, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μία πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε και να «χωνέψουμε».
Αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη τον Απρίλιο 2019 κατατάσσουν το εν λόγω φαινόμενο ως πολύ ανησυχητικό για την πλειοψηφία των Ελλήνων ενώ το 50% φέρεται να ζητά τη λήψη μέτρων από την τότε Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η διαρροή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας στο εξωτερικό.
Η θετική πλευρά του φαινομένου είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες καταρτισμένοι πλέον νέοι και νέες που έχουν εκπαιδευτεί σε νέες μεθόδους παραγωγής και διοίκησης με ικανότητα να παράγουν πλούτο διεθνώς πολύ γρηγορότερα και μπορούν να συμβάλλουν στον μέγιστο βαθμό με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στην Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, την Ελλάδα της ανανέωσης, της πρωτοπορίας, της Ελλάδας που μας ενώνει.
Οι νέοι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν και θα συνεισφέρουν στην πατρίδα τους με όλη αυτή την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει. Η ερώτηση που γεννάται είναι γιατί να μην ενισχύσουν αυτό το όραμα από τη χώρα που τους φιλοξενεί;
Η αρχή έγινε με την καθιέρωση της ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που έχει ο απόδημος ελληνισμός για την Ελλάδα καθώς και το ιδιαίτερο βάρος που δίνει σε αυτό ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τη γενναία αυτή μεταρρύθμιση που επιτέλους έγινε πραγματικότητα χάρη στις ενέργειες της Κυβέρνησης, η ΟΝΝΕΔ δε θα μπορούσε να αποκλείσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες του εξωτερικού, τις νέες και τους νέους που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να στηρίξουν αυτό το όραμα.
Μιλάμε για τεχνολογικές εξελίξεις, για 4η βιομηχανική επανάσταση, για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας εν γένει με την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το ταξίδι θέλουμε τους Έλληνες του εξωτερικού συνοδοιπόρους. Είμαι σίγουρος πως όλοι αγαπούν την πατρίδα τους και θέλουν να τη βλέπουν να επουλώνει τις πληγές του παρελθόντος.
Η ΟΝΝΕΔ είναι μια οργάνωση ανοιχτή σε όλους, μία οργάνωση για τους πολλούς και ιδιαίτερα για όσους έφυγαν από την πατρίδα. Είμαι πεπεισμένος πως θέλουν να δουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους να υλοποιούνται για να μη χρειαστεί κανένας άλλος νέος να αναζητήσει στο εξωτερικό αυτά που η Ελλάδα τους στέρησε. Πάμε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα που μας ενώνει!
*Ο Δημήτρης Ράπτης είναι διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ΟΝΝΕΔ