Έναν αναλυτικό απολογισμό της αντίδρασης των κρατών της Ευρώπης και των ηγετών τους στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρεί το Politico χρησιμοποιώντας, όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά περισσότερο πολιτικά στοιχεία «για τον Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο».
Όσον αφορά την Ελλάδα το περιοδικό χρησιμοποιεί τη φράση «η Ελλάδα της καρδιάς μας» για να περιγράψει πώς τα κατάφερε αν και «καμία άλλη χώρα δεν είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να χτυπηθεί από την Covid-19».
«Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο κίνδυνος του θανάτου προκάλεσε μεγαλύτερη συγκέντρωση στους Έλληνες από ό,τι η οικονομική καταστροφή.
Η Ελλάδα έκανε επίσης σαφές και ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες έπρεπε να πάρουν στα σοβαρά την πανδημία. Και αυτοί άκουσαν με ένα από τα πιο αυστηρά lockdown» γράφει το Politico.
Τα δραστικά μέτρα που ξεκίνησαν από τον Μάρτιο κράτησαν υπό έλεγχο τον ιό αλλά έβαλαν την οικονομία σε μεγαλύτερη δοκιμασία, προστίθεται στο άρθρο.
«Στις αρχές Μαΐου η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς ελπίζοντας να σώσει τουλάχιστον κάτι από την τουριστική σεζόν, έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας. Αλλά είτε με κλειστά είτε με ανοιχτά σύνορα οι τουρίστες ήρθαν. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 9,5% για φέτος».
«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πετύχει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κορωνοϊό. Αν και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα έχει ακόμα έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνητότητα (4,49 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους). Και αυτό είναι ακόμα εντυπωσιακό καθώς η κυβέρνηση είχε να χειριστεί άλλες δύο κρίσεις: την απόπειρα αρπαγής από την Τουρκία του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και την προσφυγική κρίση στη Μυτιλήνη» καταλήγει το άρθρο όσον αφορά την Ελλάδα.