H παγκόσμια κρίση του κόστους διαβίωσης έχει ωθήσει πολλούς καταναλωτές καφέ σε φθηνότερες μάρκες. Η έλλειψη, όμως, κόκκων robusta κάνει την εύρεση ακόμα και των φθηνότερων επιλογών ακόμα δυσκολότερη.
Αν και πολλοί φαν του καφέ προτιμούν τους υψηλότερης ποιότητας κόκκους arabica, η ποικιλία robusta είναι συνήθως φθηνότερη αφού το φυτό έχει μεγαλύτερες αντοχές και χρειάζεται λιγότερη φροντίδα, διευκολύνοντας τη μαζική και απροβλημάτιστη παραγωγή του. Η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται συχνά σε στιγμιαίο καφέ, εσπρέσο και blends τα οποία πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και τα οποία αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των καταναλωτών.
Παρ’ όλα αυτά, οι γεωργοί robusta δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αυξημένη ζήτηση της αγοράς, με τις τρέχουσες τιμές χονδρικής να έχουν καταγράψει υψηλό 12 ετών.
Για τους καταναλωτές στη μεγαλύτερη αγορά καφέ της Ευρώπης, Γερμανία, η περιορισμένη προσφορά έχει μεταφραστεί σε αύξηση των τιμών λιανικής. Το κόστος του στιγμιαίου καφέ έχει καταγράψει ετήσια αύξηση της τάξης του 20% αν και οι πληθωριστικές πιέσεις του αγαθού έχουν καταγράψει μείωση. Η τιμή του αμερικανικού στιγμιαίου καφέ έχει, επίσης, καταγράψει περιορισμένη μείωση σε σχέση με αυτή των καβουρδισμένων κόκκων τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιθανότητες μείωσης των τιμών της ποικιλίας robusta στο εγγύς μέλλον είναι περιορισμένες. Η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός robusta του κόσμου, Βιετνάμ, έχει πιθανά συλλέξει τη μικρότερη σοδειά της εδώ και τέσσερα χρόνια, αφού οι αγρότες στη χώρα επέλεξαν πιο προσοδοφόρα γεωργικά προϊόντα όπως ντούριαν και αβοκάντο, λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων τα οποία δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός του κόσμου, Βραζιλία, αντιμετωπίζει μείωση της σοδειάς λόγω ξηρασίας, ενώ η σοδειά στην Ινδονησία ενδέχεται να καταγράψει μείωση λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων.
Παρά τα εμπόδια αυτά, ο αριθμός των εξαγώγιμων κόκκων robusta παγκοσμίως έχει αυξηθεί το α’ εξάμηνο της τρέχουσας σεζόν σε σχέση με τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει την αυξημένη ζήτηση.
«Υπάρχει τόσο μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης της φθηνότερης ποικιλίας καφέ που η αγορά δεν μπορεί να εξισορροπηθεί παρά την αύξηση της πρώτης», τόνισε η επικεφαλής εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορευμάτων, Τζούντιθ Γκέινς.
Η αλλαγή των ισορροπιών αυτή είχε παρατηρηθεί αρχικά από τα καφεκοπτεία τα οποία είχαν αυξήσει την ποσότητα των robusta στα blends έτσι ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση της τιμής της ποικιλίας arabica.
Ως αποτέλεσμα, ο καθ’ όλα βασιζόμενος στη robusta στιγμιαίος καφές καταγράφει αύξηση τιμών πολύ σημαντικότερη σε σχέση με αυτή άλλων ποκιλιών, σύμφωνα με τον Αγκουινάλντο Λίμα της Brazilian Instant Coffee Industry Association. Κολοσσοί όπως η Nestle και η ινδική Tata Coffee έχουν, επίσης, καταγράψει αυξημένη ζήτηση για τον στιγμιαίο καφέ στα πρόσφατα εταιρικά τους δεδομένα.
Αν και οι κόκκοι καφέ robusta είναι πιο πικροί σε σχέση με τους κόκκους arabica -εν μέρει λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη- το Βιετνάμ και η Ινδονησία έχουν βελτιώσει την ποιότητα των κόκκων τους, διευκολύνοντας την αλλαγή του ποσοστού κόκκων στα blends χωρίς παράλληλα αλλοίωση της γεύσης, σύμφωνα με την Γκέινς.επιλογές