Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια, που οι πολίτες της χώρες επέλεξαν την εκπροσώπησή τους. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά πράγματα. Όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Μειώθηκαν υψηλές φορολογίες και ασφαλιστικές εισφορές και άρχισαν να καταβάλλονται ποσοστά συντάξεων παρελθόντων ετών και αυξήσεις μισθών. Εξοφλήθηκαν οφειλές στο Δ.Ν.Τ., που σχεδόν έχουν εκλείψει.
Το επικίνδυνο θέμα, με την ασυδοσία εισόδου λαθρομεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.
Του Γιάννη Μανιαδάκη*
Ήλθε η παγκόσμια πανδημία με πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο την υγεία, με όλες τις επιπτώσεις και τις απώλειες που ξέρουμε και η Ελλάδα έγινε πρότυπο για τα επιβαλλόμενα μέτρα και τα αποτελέσματά τους.
Από την πλευρά της αμυντικής στρατιωτικής κατάστασης, δρομολογήθηκαν αγορές πολεμικών μέσων υψηλών προδιαγραφών,για την θωράκιση της χώρας.Πραγματοποιήθηκαν ευρείες στρατιωτικές ασκήσεις -συνεργασίες με χώρες ισχυρού συμβολισμού, όπως Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, για να είμαστε πανέτοιμοι σαν χώρα. «Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο».
Η χώρα ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και διπλωματία, με ταχείς ρυθμούς και συμφωνίες (ΗΠΑ, Ιταλία, Αίγυπτος κ.α.), με έμφαση την προβολή των δικαίων της χώρας μας και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Την ίδρυση υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης και την ισχυρή ανάπτυξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην πολιτική προστασία, υγεία, παιδεία, τα ΚΕΠ κ.α. Οι πολίτες κάθε μέρα εξυπηρετούνται καλύτερα, από το σπίτι, από την εργασία, δεν χάνουν χρόνο και αποφεύγονται ουρές ή ατελέσφορες καταστάσεις με τους υπαλλήλους.
Οι μεγάλες αγορές, οι διεθνείς μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι εμπιστεύονται την χώρα μας και τυχόν δανειακές ανάγκες πραγματοποιούνται με ελάχιστα επιτόκια. Όσες φορές βγαίνουμε στις αγορές, με κρατικά ομόλογα η ανταπόκριση των αγορών είναι πολύ μεγαλύτερη,από αυτά που ζητούμε.
Με τους συντονισμένους εμβολιασμούς δεν είναι μακριά η ανοσία και η πανδημία στη χώρα μας θα είναι ένα κακό παρελθόν.
Όμως θα αυξηθούν τα ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Υψηλές πρωτόγνωρες θερμοκρασίες- ακραίες βροχοπτώσεις, τα είδαμε, τα βλέπουμε. Πιερία, Χαλκιδική, Κρήτη, Καρδίτσα κ.α. Είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Αυστραλία, ΗΠΑ, Ευρώπη με φονικές συνέπειες τεράστιες υλικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες. Είναι η Βίο κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Θα έχουμε επίσης τις αυξανόμενες ανάγκες του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού. Για την αντιμετώπιση τους,μαζί με αλλά περί τα 300 έργα για υποδομές,σε πολλούς τομείς σε όλη τη χώρα, αναφέρετε το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που κατήρτησε ειδική επιτροπή.
Για το σκοπό αυτό ήλθε στη χώρα μας η πρόεδρος της Κομισιόν και από την Αρχαία αγορά των Αθηνών ανέφερε την έγκριση του Ελληνικού προγράμματος, μάλιστα από τις πρώτες χώρες λέγοντας «Ελλάδα και Ευρώπη βαδίζουν χέρι-χέρι»,ο δε πρωθυπουργός που παρίστατο τόνισε ότι τα έργα «αγγίζουν όλους τους Έλληνες». Μετά από λίγες μέρες το Ecofin επικύρωσε την έγκριση του Ελληνικού προγράμματος που είναι της τάξεως των 31 δις ευρώ με τα πρώτα 4 δις αυτόν τον Ιούλιο.
Είχε αρκετά χρόνια η Ελλάδα να βγει μπροστά στη Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινότητα, με ικανότητα και δικαιώματα.
* Ο Γιάννης Μανιαδάκης είναι δικηγόρος Α.Π. ε.τ.– διεθνολόγος.