Μία σειρά κρίσιμων αποφάσεων αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της Σύνοδου Κορυφής σήμερα και αύριο, όπου θα συζητηθούν οι συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας και η αντιμετώπισή τους.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απεξάρτηση της ΕΕ, από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η κοινή δράση στη δημιουργία πανευρωπαϊκών αποθεμάτων και κοινής προμήθειας του καυσίμου θα φέρει - όταν λειτουργήσει - την εξομάλυνση των τιμών, κάτι που έχει υποστηρίξει πολλές φορές και η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες πλήττονται αναλογικά περισσότερο, από την ενεργειακή κρίση.
Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέχιση της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ, απέναντι στις συνεχείς ανατιμήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, έπεσε στο τραπέζι από τη Γαλλική Προεδρεία, η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου, ευρωπαϊκού ταμείου για την ενέργεια και την άμυνα που θα χρηματοδοτούνταν από ένα νέο ευρωομόλογο Η ιδέα απορρίφθηκε σε πρώτη φάση από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορά. Χθες όμως ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επανέφερε το σενάριο, τονίζοντας ότι θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες, περιμένουν μια ευρωπαϊκή λύση που θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς να φοβούνται μήπως εκτροχιαστούν ελλείμματα και χρέος.
Κοινή αμυντική πολιτική
Παράλληλα στη Σύνοδο θα συζητηθεί και η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Το σχέδιο αυτό που είναι στα πρώτα του στάδια, περνάει και από τις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών οι οποίες θα πρέπει εφεξής, να συντονίζονται μεταξύ τους. Το θέμα των αμυντικών δαπανών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς το υπουργείο Οικονομικών, έχει καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών από τον υπολογισμό ελλείμματος και χρέους.
Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό με τη συζήτηση περί κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, η Ελλάδα έχει βρει συμμάχους στο αίτημά της για ειδική διαχείριση των δαπανών για άμυνα, καθώς κάθε νέο οπλικό σύστημα θα ενισχύει την άμυνα όλης της Ευρώπης.