Οι ενεργειακές... μονομαχίες Δύσης-Ρωσίας, το τέλος εποχής για τα μηδενικά επιτόκια και η αμερικανική... λατρεία στην Ελληνική οικονομία και τον Μυτιληναίο
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάμε στη νέα φάση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Πρόκειται για το έκτο πακέτο περιορισμών που επιβάλλεται από την αρχή του πολέμου, ο οποίος εισήλθε στην εβδομηκοστή πρώτη μέρα. Η Ρωσία θέλει να επιβάλλει... αντι-κυρώσεις στις κυρώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά, βλέπει ότι έστω και με πολλά προβλήματα, η Δύση... χρηματοδοτεί την εισβολή του στην Ουκρανία! Το πετρέλαιο που θα σταματήσει να παίρνει η Ευρώπη από τη Ρωσία, θα το αναζητήσει σε άλλες χώρες, όπως το Ιράκ, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία ή το Καζακστάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι Ρώσοι να πουλάνε το πετρέλαιο τους σε αυτές τις χώρες και αυτές στη συνέχεια να μας πουλάνε το δικό τους και το ρωσικό! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα ισχυρή ανοδική κίνηση του "μαύρου χρυσού", θα οδηγήσει μέσα στις επόμενες μέρες σε ακόμη υψηλότερες τιμές στα πρατήρια. Και σίγουρα αυτό είναι ένα πολύ κακό νέο, την ίδια στιγμή, που όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μηνός, προκειμένου να πάρουν ανάσα από τα "τσουχτερά" τιμολόγια του ρεύματος. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την απογοήτευση των καταναλωτών, οι οποίοι νιώθουν ανήμποροι μπροστά στην ακρίβεια και την έκρηξη των λογαριασμών του ρεύματος.
Τέλος εποχής...
Μετά από 20 χρόνια η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, έβαλε τέλος στο περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων και ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση της τάξης της μισής εκατοστιαίας μονάδας. Έτσι, έδωσε το σήμα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει και αυτή σε ανάλογες κινήσεις, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών τάσεων, οι οποίες θα είναι ενισχυμένες για αρκετούς μήνες ακόμη, όσο η πολεμική κρίση στην Ουκρανία, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Ο υψηλός πληθωρισμός εκ των πραγμάτων αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων, κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα... ψαλιδιστεί, ενώ την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος μιας μελλοντικής κρίσης χρέους είναι υπαρκτός. Ωστόσο, οι μηχανισμοί άμυνας είναι ισχυροί και κανέναν δεν συμφέρει να αφήσει τα πράγματα στην τύχη του. Άλλωστε, η κρίση χρέους της Ελλάδας, αποτέλεσε ένα πολύ καλό μάθημα, όχι μόνο για εμάς μέσω των μνημονίων, αλλά και για τους δανειστές, οι οποίες δεν επέδειξαν και τα πλέον οξυμμένα αντανακλαστικά.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Η JP Morgan, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε αντί 1 δισ. ευρώ τη Viva Wallet, επανήλθε με μια θετική (τηρουμένων των αναλογιών και της συγκυρίας) έκθεση για την Ελληνική οικονομία. Προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη σχεδόν 6,5% για τη διετία 2022-2023, νέα αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, αύξηση των επενδύσεων και πολύ ελπιδοφόρες προοπτικές για την Ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός, τηρεί θετική στάση για τις περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ διατηρεί την ουδέτερη στάση για τις Ελληνικές μετοχές και αναμένει εκτίναξη των κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ποσοστό 30%. Έτσι, η JP Morgan κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της λίστας των αποδόσεων, πίσω από την Πορτογαλία, για την οποία εκτιμά κέρδη ανά μετοχή στο 30%. Η Αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τους κλάδους αξίας, όπως Τράπεζες, Ενέργεια και Πρώτες Ύλες, ενώ απόδοση μικρότερη από αυτήν της αγοράς θα σημειώσουν οι κλάδοι Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανίας και Καταναλωτικών Αγαθών. Επιπλέον, επισημαίνει την ισχυρή στήριξη των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% για τις Ελληνικές τράπεζες, ενώ χαρακτηρίζει γενικά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ως ελκυστική, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων. Δεν μπορεί παρά να είμαστε ευχαριστημένοι με τέτοιες εκθέσεις, αν λάβουμε υπόψιν τη συγκυρία...
Η CItigroup... ερωτεύτηκε τον Μυτιληναίο!
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Mytilineos κατά το α΄ τρίμηνο, με τον διπλασιασμό του τζίρου και την αύξηση των κερδών μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, προκάλεσαν την άμεση... ερωτική ανταπόκριση από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο της Citigroup.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου θα αναγνωριστούν από την αγορά και θα φανούν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ θα οδηγήσουν και σε αναβαθμίσεις της κερδοφορίας για το σύνολο του 2022 από τους αναλυτές. Ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη σύσταση για αγορά με τιμή-στόχο τα 22,00 ευρώ, ενώ αναμένει μερισματική απόδοση 4,2% φέτος.
Η Citigroup εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για τον διπλασιασμό των κερδών της Mytilineos τη φετινή χρονιά, ενώ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αλουμινίου πέτυχαν την ισχυρότερη δυναμική στα κέρδη με αύξηση 37% των EBITDA, σε τριμηνιαία βάση, παρατηρώντας από την άλλη, ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μπόρεσαν να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο κερδοφορίας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.