«Στα χαρτιά» η τετραήμερη εργασία θεωρείται σίγουρα θετική αλλαγή σε μία επιχείρηση, με ορισμένες έρευνες μάλιστα να καταλήγουν ότι έχει οφέλη και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη, αφού μεταξύ άλλων βελτιώνει την ποιότητα της δουλειάς, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη δυνατότητα εύρεσης νέων ταλέντων.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας ερευνών Alter Agents, η τετραήμερη εργασία δεν ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς.
Το πείραμα της Alter Agents
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Alter Agents, Rebecca Brooks, άρχισε να διαβάζει για τα πειράματα τετραήμερης εβδομάδας. Η επιχείρησή της απαιτεί η ομάδα να είναι διαθέσιμη με βάση τις προθεσμίες των πελατών, επομένως το κλείσιμο του γραφείου την Παρασκευή δε θα λειτουργούσε.
Αντίθετα, η εταιρεία αποφάσισε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για 10 εβδομάδες, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να επιλέξουν μια επιπλέον μέρα μέσα στην εβδομάδα που δε θα δουλέψουν.
Η εταιρεία μεταπήδησε από μια πενθήμερη εβδομάδα εργασίας 40 ωρών σε μια τετραήμερη εβδομάδα 32 ωρών.
Τα προβλήματα που προέκυψαν
Παρότι οι εργαζόμενοι ήταν ενθουσιασμένοι για το νέο πρόγραμμα, τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Την ημέρα που δεν εργάζονταν, ορισμένοι προτιμούσαν να ασχολούνται με τα μικρότερα πρότζεκτ, ενώ άλλοι απαντούσαν κανονικά στα e-mail τους, παρότι η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δε χρειαζόταν.
Εν τέλει, ο κάθε εργαζόμενος διαχειριζόταν αυτή την επιπλέον ημέρα όπως ήθελε και δεν υπήρχε σταθερότητα, προκαλώντας παρανοήσεις και δυσκολίες και κατά συνέπεια επηρεάζοντας τη δυναμική των ομάδων.
Στο τέλος των 10 εβδομάδων, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων έδειξε ότι ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι, διότι η τετραήμερη εβδομάδα προκαλούσε περισσότερο άγχος, ενώ υποτίθεται ότι θα το μείωνε.
«Ακόμη και για όσους έθεταν όρια, υπήρχε μεγάλη ένταση και άγχος σχετικά με όσα έχαναν όταν έλειπαν ή για το τι θα έβρισκαν όταν επέστρεφαν στη δουλειά» σημειώνει η Brooks.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αποφάσισε την επιστροφή στο κανονικό ωράριο ενώ κανένας εργαζόμενος δε διαμαρτυρήθηκε.