Η γερμανική οικονομία βρίσκεται ενόψει τριών τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι πληροί τα επίσημα κριτήρια της ύφεσης, δείχνει δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ 34 οικονομολόγων.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι μια από τις πιο ευάλωτες στην μείωση της προσφοράς ενέργειας και την αύξηση του κόστους, σχολιάζει το πρακτορείο, δεδομένου ότι οι βιομηχανίες της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου προμηνύει τρία συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα αρχής γενομένης από το τρέχον.
Ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης απαιτεί μόνο δύο.
Σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων της έρευνας, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2022, 0,3% το τέταρτο και 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Μια δραματική μεταβολή σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου για οριακή ανάπτυξη 0,2%, 0,3% και 0,4%.
Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται αργότερα το 2023 με 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, 0,6% το τρίτο και 0,5% το τρίτο.
Σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση, για το σύνολο του 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω στο 1,5%, πριν επιβραδυνθεί στο 0,1% του χρόνου.
«Αναπόφευκτο»
«Οι τιμές του αερίου αυξάνονται από τη μια αστρονομικά υψηλή τιμή στην επόμενη και θα οδηγήσουν σε πρωτόγνωρους λογαριασμούς ενέργειας τον χειμώνα» σχολίασε η Κάρστεν Μπριζέσκι της ING.
«Ακόμα κι αν δεν σταματήσει εντελώς η ροή ρωσικού αερίου, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα επιβαρύνουν σημαντικά καταναλωτές και βιομηχανία, καθιστώντας μια τεχνική ύφεση –το λιγότερο- αναπόφευκτη» προειδοποίησε.
Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει φέτος αύξηση 400% στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, άνοδος που κατάφερε μεγάλο πλήγμα σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία και η παραγωγή λιπασμάτων.
Με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και τον πληθωρισμό φτάνει τον Αύγουστο το 8,8%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η πίεση μεγαλώνει για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην τελευταία έρευνα του Reuters, ορισμένο οικονομολόγοι προβλέπουν άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ άλλοι ανεβάζουν το νούμερο στις 75 μονάδες βάσεις. Ωστόσο, η πλάστιγγα φαίνεται πως γέρνει πλέον προς την πλευρά μιας πολύ μεγάλης αύξησης.
Στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που ανησυχεί. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας και η ξηρασία στην Ευρώπη επιδεινώνουν την κρίση του κόστους ζωής στην ευρωζώνη προμηνύουν επώδυνη ύφεση τον επερχόμενο χειμώνα, καταλήγει το Reuters.