Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας που αποτυπώνεται ανάγλυφα στις εκατοντάδες σελίδες του νέου Προϋπολογισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές στους υπουργούς προκειμένου την επομένη της ψήφισης του να υλοποιηθούν άμεσα τα όσα περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης επιστροφής στην κανονικότητα.
Το περιεχόμενο των διατάξεων συνιστά ένα μείγμα διαρθρωτικών αλλαγών και γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση κυρίως μετά το δεύτερο εξάμηνο, μαζί με ταμειακά διαθέσιμα για τους πρώτους δύσκολους μήνες που η χώρα θα αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες της πανδημίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως «από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με την πανδημία η ανάκαμψη θα είναι ρωμαλέα». Είναι πράγματι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει ένα άλμα σταθερότητας στο μέλλον.
Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση πέρα από τους κοινοτικούς πόρους, θα δώσει έμφαση στις μόνιμες μειώσεις φόρων όπως: η μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών, η μείωση των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές επιχειρήσεις, καθώς και η κάλυψη εισφορών για νέες προσλήψεις, ο συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων, η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται καθ’ όλα αντιληπτό πως ο Πρωθυπουργός βάζει τον πήχη ψηλά και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ανάπτυξης, να καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να διαδραματίσει το ρόλο που αξίζει σε μία χώρα με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα.