Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ που δημοσιεύθηκε στο Nature Food προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει την παραγωγή μπανάνας οικονομικά μη βιώσιμη σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική μέχρι το 2080.
Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά σχεδόν το 60% των περιοχών όπου παράγονται μπανάνες, φρούτο που αποτελεί βασική εξαγωγική καλλιέργεια, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, και επομένως ζωτικής σημασίας για την οικονομία.
Η μελέτη τονίζει ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες περιορίζουν περαιτέρω την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς η παραγωγή μπανάνας συχνά πραγματοποιείται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και λιμάνια, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες μετεγκατάστασης.
Η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά, ενώ ο Ισημερινός και τμήματα της Βραζιλίας μπορεί να παραμείνουν σημαντικοί παραγωγοί λόγω των λιγότερο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής Νταν Μπέμπερ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε: «Τα ευρήματά μας μας υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια άμεση απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης. Χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις για μέτρα προσαρμογής, όπως η άρδευση και οι ανθεκτικές στη ζέστη ποικιλίες, το μέλλον της παραγωγής μπανάνας για εξαγωγή φαίνεται αβέβαιο».
Όπως είπε ο ειδικός οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα στον κόσμο, όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για εκατομμύρια εργαζομένους στις χώρες παραγωγής. Κρίνει, απαραίτητη τη δράση άμεσα ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία τόσο από την κλιματική αλλαγή, όσο για από τις ασθένειες που μπορεί να πλήξουν τις καλλιέργειες.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις καλύτερες περιοχές για την ανάπτυξη και την απόδοση της μπανάνας σε πολλές σημαντικές χώρες παραγωγούς, καθώς και θα αυξήσει την έκθεση των εργαζομένων σε ακραίες θερμοκρασίες.