Παρά τις εκκλήσεις πολλών υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων στην εν λόγω αγορά, το «τέλος» των bitcoin θα μπορούσε να αποτελέσει κάτι το θετικό για την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και στέλεχος της Wermuth Asset Management, Ντίτερ Βέρμουθ, ο οποίος τονίζει πως τα κρυπτονομίσματα αποτελούν χάσιμο χρόνου, ενώ απομυζούν τη γενικότερη οικονομική αναπτυξιακή προοπτική. Ο αναλυτής υπογραμμίζει, επίσης, πως «χωρίς τα crypto, η αγορά θα είχε περισσότερα μετρητά για κατανάλωση και επένδυση».
Ιδού τρεις λόγοι βάσει των οποίων η ανάλυση του Βέρμουθ ενδέχεται να είναι αληθής, σύμφωνα με το Business Insider:
Άνιση κατανομή πλούτου
Μετά από το λανσάρισμα του bitcoin το 2009, το κρυπτονόμισμα μετατράπηκε από περιουσιακό στοιχείο μηδενικής αξίας σε ένα με αξία $68.000 έκαστο, μέχρι το 2021. Ο Βέρμουθ, όμως, υποστηρίζει πως η δραματική αυτή άνοδος ωφέλησε ως επί το πλείστον τους insiders της αγοράς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το 2021, το 0,01% των επενδυτών σε bitcoin κατείχαν το 27% των κρυπτονομισμάτων αυτών, συνολικής αξίας $232 δισ.
Ο Βέρμουθ τόνισε πως οι crypto miners ή οι επενδυτές οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αγορές πριν το ράλι του 2021 βγήκαν κερδισμένοι, ενώ οι επενδυτές οι οποίοι εισήλθαν στην αγορά καθυστερημένα το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν να χρηματοδοτήσουν τους insiders, ενώ αποδείχθηκαν εξαιρετικά εκτεθειμένοι στο κραχ της αγοράς των κρυπτονομισμάτων το οποίο έλαβε χώρα το 2022.
Ο ρόλος του ως νόμισμα
Η αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά των bitcoin υποδεικνύει πως το κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμισμα. Ο Βέρμουθ υπογραμμίζει πως το bitcoin δεν πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις με αυτές των παραδοσιακών νομισμάτων. Παράλληλα, αν και ο αριθμός των bitcoin είναι περιορισμένος, το αφήγημα αυτό καταρρέει εύκολα όταν οι επενδυτές διαχειρίζονται το κρυπτονόμισμα ως επένδυση και όχι ως μέσο μέτρησης ή συγκομιδής πλούτου ή τρόπο πληρωμών.
Ο ρόλος τους ως asset
Το bitcoin μπορεί, μεν, να δημιουργεί χρηματοοικονομική ρευστότητα, αλλά δεν προκαλεί ανάπτυξη της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.
«Τον Νοέμβριο του 2021, η κεφαλαιοποίηση της όλης αγοράς των bitcoin άγγιξε τα $1,27 τρισ. Όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε το 2008, ένα πολύ μικρότερο ποσό χρημάτων είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική παγκόσμια οικονομική κρίση», υπογράμμισε ο Βέρμουθ, προσθέτοντας πως «ο τρόπος εξόρυξης του bitcoin είναι, επίσης, καταστροφικός σε ό,τι αφορά το περιβάλλον μας».
Η ανάλυση του Βέρμουθ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία και δη ο τομέας των κρυπτονομισμάτων κλυδωνίζονται. Η κατάρρευση της Signature Bank αλλά και οι νομικές διαμάχες της μεγαλύτερης πλατφόρμας του κόσμου, Binance, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ οφείλονται ως επί το πλείστον στο πρόσφατο «κανόνι» της FTX το οποίο είχε οδηγήσει σε απώλειες επενδύσεων δισεκατομμυρίων.
Όσο για τον Βέρμουθ, αναρωτάται εάν «τα προβλήματα αυτά θα αποτελέσουν έναυσμα για την αυστηροποίηση της εποπτείας των ρυθμιστικών αρχών ή την απαγόρευση πρόσβασης των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές κρυπτονομισμάτων».