Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι raters αναμένεται να δώσουν το χρησμό τους αρχής γενομένης από την DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, οίκος ο οποίος έχει αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας.
Στις 13 Σεπτεμβρίου ωστόσο αυτό που αναμένουν διακαώς οι αναλυτές είναι ο χρησμός της Moody’s που εκτιμάται πως θα είναι και αυτός θετικός- πάντα εκτός απροόπτου- μιας και πρόκειται για τον μοναδικό και ίσως το σημαντικότερο οίκο που δεν έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία ενώ αντιθέτως το έχει πράξει για τις τράπεζες.
Έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου η S&P έχει προγραμματίσει και αυτή να ανακοινώσει το rating για την Ελληνική οικονομία ενώ λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές έρχεται η σειρά της Fitch για να ολοκληρωθεί η χρονιά στις 6 Δεκεμβρίου με το χρησμό της Scope.
Ο χρησμός της Moody’s ωστόσο είναι αυτός που «καίει» περισσότερο απ’ όλους, επενδυτές, αναλυτές αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση για μια σειρά από λόγους:
Στις 23 με 26 Σεπτεμβρίου η BofA οργανώνει το χρηματοοικονομικό συνέδριό της στο Λονδίνο και στις 3 Οκτωβρίου η Societe Generale οργανώνει Greek Day στο Παρίσι προσκαλώντας πελάτες της για το σκοπό αυτόν. Στις αρχές Δεκεμβρίου μετά τις αμερικανικές εκλογές το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει το δικό του road show στο Λονδίνο.
Kατά συνέπεια ένας θετικός χρησμός για την ελληνική οικονομία και ως τέτοιο θεωρούμε την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να οδηγήσει τις αγορές σε ένα αποφασιστικό demarage ενόψει του τέλους του έτους για τις ελληνικές αξίες (ομόλογα και μετοχές).
– Θα διενεργηθεί πριν την ολοκλήρωση της ΔΕΘ και θα διαμορφώσει εικόνα σε ότι αφορά την προοπτική δανεισμού με ικανοποιητικό κόστος τους για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.
-Θα έρθει να εκπληρώσει ή και να διαψεύσει με διαφορετικές συνέπειες σε κάθε περίπτωση τις εκτιμήσεις των αναλυτών που θεωρούν πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να περάσει εκ νέου το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.
Ας σημειωθεί ότι ο οίκος έχει περάσει μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική τις τράπεζες Eurobank και Εθνική με σταθερές και θετικές προοπτικές αντιστοίχως και έχει αποδώσει επενδυτική βαθμίδα σε όλες τις άλλες συστημικές τράπεζες με θετικές προοπτικές.
Επίσης έχει οδηγήσει μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική την οικονομία της Κύπρο.
Αντιθέτως οι λοιποί οίκοι έχουν όλοι αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην οικονομία της χώρας και αν και έχουν αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει πολιτική ως προς το σε ποιες έχουν αποδώσει επενδυτική βαθμίδα και σε ποιες όχι.