Η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται στο... βιράζ και η προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά το Πάσχα, θα μας οδηγήσει στο "σπριντ" των τελευταίων 100 μέτρων ή της κούρσας... χωρίς ανάσα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η πολιτική τοξικότητα είναι ένα στοιχείο που θα αναδειχθεί έντονα σε αυτές τις εκλογές. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει τοξικά, τόσο και η Νέα Δημοκρατία θα απαντάει τοξικά. Το βλέπουμε για παράδειγμα στην περίπτωση της υπόθεσης Παπαθανάση, όπου δόθηκαν όλες οι απαιτούμενες εξηγήσεις ακόμη και από την τράπεζα που χορήγησε το δάνειο, ενώ από την άλλη πλευρά, βρισκόμαστε εν αναμονή των απαντήσεων Ραγκούση, στα ερωτήματα που θέτει το κυβερνών κόμμα για τη βίλα της Πάρου.
Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν είναι και η πλέον... επιθυμητή, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα επιστρατεύσουν κάθε διαθέσιμο "όπλο", προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που με τη σειρά της θα διαμορφώσει τους όρους της πολιτικής συζήτησης την επόμενη μέρα. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει ότι θα δίνει απαντήσεις σε μηδενικό χρόνο έναντι οιασδήποτε πρόκλησης ή ψεύδους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος της... ευγένειας δεν θα είναι και τόσο εύκολο να συνεχιστεί. Το δόγμα της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται στο τακτικό "χτύπημα" με στοιχεία, ως απάντηση στα... γιουρούσια με λαϊκισμούς και fake news. Όλα παραπέμπουν σε σκληρό ροκ!
Οι δημοσκοπήσεις και το σκληρό "μπρα ντε φερ"
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ανοδική πορεία για το κυβερνών κόμμα μετά την "κοιλιά", λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Λίγο οι εγκληματικές ενέργειες του μοιραίου σταθμάρχη, λίγο τα μέτρα στήριξης των οικογενειών, λίγο ο νέος αυξημένος βασικός μισθός, λίγο τα επιδόματα σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση από την 1η Ιανουαρίου, φαίνεται ότι οδηγούν σε δημοσκοπτική ανάκαμψη. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ μη μπορώντας να αντέξει τη συζήτηση για τις συγκρίσεις με το έργο της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθώντας να αναδείξει υποθέσεις για φθηνό εντυπωσιασμό, θα προσφέρει... πολύτιμες υπηρεσίες στη Νέα Δημοκρατία.
Για παράδειγμα, η λυσσαλέα μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο, θα... φοβίσει ένα ακροατήριο που σκεφτόταν να ψηφίσει άλλο κόμμα, πιο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο φόβος για επανάληψη του 2015 με τις ορδές των παράτυπτων μεταναστών που έρχονταν στη χώρα μας για να... λιαστούν, ξαναφρεσκάρεται στη μνήμη χιλιάδων ψηφοφόρων. Επιπλέον, ο κόσμος προβληματίζεται ακούγοντας για τη διεθνή τραπεζική αναταραχή και θυμάται τα capital controls, ενώ ακούει τον Βαρουφάκη που θέλει να... ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα και... ανατριχιάζει! Μέσα σε όλα αυτά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι αποτελεί τον τρίτο πόλο που θα καθορίσει τις εξελίξεις, από θέση μειωμένης ισχύος αλλά αυξημένου ρυθμιστικού ρόλου.
Ο κόσμος της αγοράς τι θέλει;
Την ίδια στιγμή, deals όπως αυτό της Intrakat με τον ΑΚΤΩΡΑ ή οι θετικές εκθέσεις για την οικονομία και τις τράπεζες από τις Moody's και Goldman Sachs, δείχνουν προς μία και μόνη κατεύθυνση.
Οι διεθνείς επενδυτές και οι αγορές ποντάρουν στη συνέχιση της κανονικότητας, ενώ ο κόσμος των επιχειρήσεων... τρομοκρατείται όταν ακούει υπονοούμενα περί επανεξέτασης φοροαπαλλαγών όπως στις γονικές παροχές και τα μερίσματα. Η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα μεγάλο crash test κυρίως για τη μεσσία τάξη, καθώς θα καθορίσει την επιλογή στην κάλπη. Οποιαδήποτε αύξηση φόρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στις 50 μειώσεις φόρων από τη Νέα Δημοκρατία, θα αποτελέσει ένα πεδίο σύγκρουσης, όπου το πάνω χέρι σε σχέση με τους αναποφάσιστους, θα το έχει η Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και αν ακουστούν μειώσεις φόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όλοι θα είναι... κουμπωμένοι. Το ιδεολογικό DNA αποτελεί... ανοικτή πληγή για τα συγκεκριμένα κόμματα. Επιπλέον, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για τους μισθούς ή τις συντάξεις και την ακρίβεια, φαίνεται ότι αφήνουν παγερά αδιάφορους τους ψηφοφόρους που εντάσσονται στη λεγόμενη "γκρίζα ζώνη".
Νέοι ψηφοφόροι
Σημαντική παράμετρο των εκλογών αποτελούν οι περίπου 438.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους 450.000 συμπολίτες μας που "έφυγαν" από τη ζωή τα τελευταία 4 χρόνια, μπορούν να προκαλέσουν ανατροπές.
Η έκφραση δυσαρέσκειας από τους νέους ψηφοφόρους, αναμένεται να διοχετευτεί κυρίως προς τα αντισυστημικά κόμματα, ενώ... μερίδιο διεκδικούν και τα κόμματα εξουσίας που επιμένουν να σερβίρουν... σανό. Η ψήφος των νέων στην πρώτη αναμέτρηση θα δώσει πολύτιμα πληροφοριακά στοιχεία, αν πάμε σε δεύτερη εκλογική μάχη, κάτι που αποτελεί ισχυρό ενδεχόμενο. Πάντως, ένα σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, είναι ότι αν η Νέα Δημοκρατία λάβει ποσοστό 31-33% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στη δεύτερη, θα κερδίσει με... σβηστές μηχανές, τουλάχιστον 4 μονάδες.
Η συμπεριφορά των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων, θα δώσει και τον τόνο στον τελικό συσχετισμό δυνάμεων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, δίνουν τον πρώτο λόγο στο κυβερνών κόμμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη για να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερους στις μικρές ηλικίες και ειδικότερα στους 17άρηδες έως 35άρηδες.
Τι καθορίζει την ψήφο
Αναμφίβολα, το θέμα της οικονομίας και κυρίως η ακρίβεια θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τη συμπεριφορά αρκετών ψηφοφόρων.
Στο τέλος της ημέρας, το ρεζουμέ είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν συγκρίνεται με τον Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκύπτει άλλωστε και με βάση την παράσταση νίκης, όπως αυτή καταγράφεται απ΄ όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όσο για το ενδεχόμενο σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αυτό προϋποθέτει αθροιστικό ποσοστό άνω του 47%, ώστε να δώσει ένα πλειοψηφικά σχήμα στη Βουλή, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι κάποιοι μπορεί να μη συμφωνήσουν με μια τέτοια σύμπραξη και θα θελήσουν να αυτονομηθούν.
Από την άλλη πλευρά, αν πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αλλάζουν τα... κόζια. Αν η Νέα Δημοκρατία εκλέξει τουλάχιστον 140 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 30, τότε με ένα άθροισμα περίπου 170 βουλευτών, θα υπάρχει ένα περιθώριο υψηλής ασφάλειας για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχήματος, ακόμη και αν αποστασιοποιηθούν κάποιοι βουλευτές. Με τις παροτρύνσεις του δυτικού παράγοντα (την... πιστολιά έριξε η Goldman Sachs), θα σχηματιστεί συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, εφόσον το σημερινό κυβερνών κόμμα δεν σημειώσει αυτοδυναμία.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα το έχει το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα μπορεί να συμπληρώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ το απαιτούμενο ποσοστό σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ σκέψεις περί συμμετοχής του Βαρουφάκη σ΄ ένα τέτοιο σχήμα, πρέπει να θεωρούνται τουλάχιστον ανεδαφικές, από τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιες εστίες... μόλυνσης! Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση, κάτι που έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την άλλη, υπάρχει περίπτωση να σχηματιστεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και να δώσουν ψήφο ανοχής ΚΚΕ, ΜεΡΑ 25 και "Ελληνική Λύση"; Είναι ένα ενδεχόμενο με πολύ μικρές πιθανότητες. Από τη στιγμή που η επόμενη μέρα των εκλογών περιλαμβάνει στην εξίσωση και την εμπλοκή του δυτικού παράγοντα, ας είμαστε όλοι και υποψιασμένοι και... ήσυχοι!
Ο Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το παιχνίδι...
Οι περιοδείες Μητσοτάκη με ισχυρούς συμβολισμούς και με αναφορές που θα παραπέμπουν σε συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του όλο το... παιχνίδι έως τις εκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η περίοδος του Πάσχα εκτός από την υποβλητική ατμόσφαιρα των Αγίων Παθών με τους μελαγχολικούς συνειρμούς, οδηγεί στην Ανάσταση και τη χαρά. Ταυτόχρονα, τα νησιά και η ηπειρωτική Ελλάδα θα βουλιάζουν από κόσμο, ο τουρισμός θα ανεβάζει ταχύτητες και οι νουνεχείς πολίτες, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα κατασταλάζουν στην επιλογή του ασφαλούς και πιο σίγουρου, φοβούμενοι τις περιπέτειες.
Ταυτόχρονα, αναμένουμε το άκουσμα θετικών νέων για την οικονομία, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρωθυπουργός, κάτι που παραπέμπει σε αναβάθμιση από την Standard & Poor's στις 21 Απριλίου. Μπορεί για τον πολύ κόσμο μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, να μην συμβαίνει τίποτα, ωστόσο, ο τρόπος που μπορεί να μεταφερθεί στην κοινή γνώμη, κρύβει πολλά οφέλη σε σχέση με τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης. Αυτοί καταλαβαίνουν και μπορούν να κρίνουν, κρίνοντας πολλά. Ο Μητσοτάκης πυκνώνοντας την παρουσία του στην προεκλογική περίοδο, θα αναλύσει το περιεχόμενο όλων των κινήσεων της κυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια και θα δώσει προοπτική για την επόμενη τετραετία. Θα στείλει το μήνυμα ότι αυτός αποτελεί τον έμπιστο τιμονιέρη, στον οποίο οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, το παιχνίδι έχει... δράκο και αυτός δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός θα αναδεικνύει συνεχώς τη διαχειριστική του επάρκεια, την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας, κόντρα στην αποδεδειγμένη καταστροφική ανεπάρκεια, την αναξιοπιστία, την αναποτελεσματικότητα και τον εξευτελισμό της χώρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δε αποφασισμένος, να... αποκλίνει ελαφρά από το προφίλ του μετριοπαθούς κεντροδεξιού και να το ρίξει στο "σκληρό ροκ", εφόσον ο αντίπαλος του επιμένει να παίζει σε ένα γήπεδο, όπου τρώει τα... μούτρα του! Και μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη, θα είναι πολλά τα επεισόδια που θα δούμε...