Η απειλή μιας επιβράδυνσης έχει ήδη ωθήσει την κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει μια μείωση σοκ στα επιτόκια τον Αύγουστο. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της πίστωσης και να διοχετευθούν χρήματα σε τομείς προτεραιότητας, τροποποίησε επίσης πρόσφατα κανόνες που απαιτούν από τις τράπεζες να έχουν εξασφαλίσεις έναντι των εμπορικών δανείων που παρέχουν.
Η τόνωση της οικονομίας μέσω του κορεσμού της με πιστώσεις είναι μια πολιτική που ευνοείται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η προσέγγιση προηγουμένως απέτυχε, καθώς τα νέα δάνεια προκάλεσαν υπερθέρμανση της οικονομίας και διόγκωσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της λίρας τον Αύγουστο του 2018.
Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, η οικονομία έχει ανταποκριθεί παρά τον πληθωρισμό που ανέβηκε σε εκπληκτικά επίπεδα, που δεν εθεάθησαν εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Η ανάπτυξη της Τουρκίας έχει ξεπεράσει αυτή των άλλων αναδυόμενων οικονομιών μέχρι στιγμής φέτος λόγω της ισχυρής κατανάλωσης και των εξαγωγών, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται ετησίως κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο.
Όμως ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο κύριος προορισμός για τις τουρκικές αποστολές στο εξωτερικό, και οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας είναι πλέον μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να βάλουν φρένο στην οικονομία τους επόμενους μήνες.