Αμερικανοί και Κινέζοι δεν... ξύστηκαν περισσότερο στην Ταϊβάν και έτσι οι αγορές, πήραν μια καλή ανάσα χθες, αφού υπήρχε ο φόβος για... ατύχημα.
Παράλληλα, οι Γερμανοί περιμένουν τους Ρώσους της Gazprom να τοποθετήσουν την... τουρμπίνα στον αγωγό Nord Stream 1, ενώ οι Ρώσοι λένε ότι οι Γερμανοί της Siemens, δεν έχουν φτιάξει το εξάρτημα και ως εκ τούτου, υπάρχει πρόβλημα στις παραδόσεις του φυσικού αερίου. Γενικώς, υπάρχει πρόβλημα και οι "παίκτες" οργανώνουν το "οπλοστάσιο" τους για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί τον προσεχή χειμώνα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Στα θετικά της χθεσινής ημέρας η νέα βουτιά του αργού πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι διαθέτουν αυξημένα αποθέματα. Το πετρέλαιο, τύπου Τέξας, υποχώρησε στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στα 96 δολάρια. Αν διατηρηθεί αυτό το momentum, θα πάρουμε προσεχώς ανάσες από τις νέες χαμηλότερες τιμές των καυσίμων. Βέβαια, ο προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει για την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο είναι πάνω από τα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πάντως, χθες, έγινε η επιθεώρηση στη Ρεβυθούσα και όλα είναι έτοιμα για να γίνουν παραλαβές υγροποιημένου αερίου, ώστε να γεμίσει και η δεύτερη πλωτή δεξαμενή.
Όλα τα παραπάνω, δεν φαίνεται να καθιστούν και τόσο αισιόδοξους τους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, καταθέτουν τις... μαύρες προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, θέτοντας στο επίκεντρο τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, στην οικονομία της Ευρωζώνης. Έτσι, χθες, ο ελβετικός επενδυτικός κολοσσός της UBS προειδοποίησε τους επενδυτές να μην... ενθουσιάζονται με το ριμπάουντ των μετοχών, κατά το τελευταίο διάστημα και ειδικά τον Ιούλιο. Όπως επισημαίνει, η άνοδος του Ιουλίου αιφνιδίασε τους επενδυτές, καθώς οι αγορές ανέκαμψαν εν μέσω επιθετικών κινήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Βέβαια, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει κατά το προηγούμενο διάστημα την άνοδο των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Το στοιχείο που καταθέτει η UBS προκειμένου να δικαιολογήσει την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές, είναι ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να βάλει "φρένο" στις γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων, λόγω των ενδείξεων για ήπιες επιπτώσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κάτι που δικαιολογείται αυτή τη στιγμή και από τα καλύτερα του αναμενόμενου, εταιρικά μεγέθη. Ο ελβετικός οίκος επισημαίνει ότι ο χρόνος μέχρι το Σεπτέμβριο είναι μακρύς, προκειμένου να μάθουμε στις 20 και 21 του μηνός, τις νεότερες αποφάσεις και τα μηνύματα της FED.
Το... ρεζουμέ της ανάλυσης της UBS, όμως έχει να κάνει με τον τριπλό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αγορές, λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, της κρίσης στην αγορά ακινήτων της Κίνας και της επιδεινούμενης κατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης, λόγω των τιμών της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού. Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν ζοφερές, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, κάτι που φαίνεται και από τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, την ανώμαλη προσγείωση της Κίνας στο δεύτερο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ η Ευρώπη, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, καθώς η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες, λόγω της αρνητικής προοπτικής για τον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Πειραιώς έβαλε το... κερασάκι
Η Πειραιώς ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο των θετικών ανακοινώσεων των τραπεζών, για το α΄ εξάμηνο του έτους.
Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 614 εκατ. ευρώ, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9%, κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ (από 0,05 ευρώ πέρυσι) και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, μοιραία αναπροσαρμόζονται οι στόχοι για τη φετινή χρονιά. Η διοίκηση εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις επιδόσεις του α΄ εξαμήνου, οι οποίες ανεβάζουν τον πήχυ των στόχων για τη φετινή χρονιά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διανομή μερίσματος στους μετόχους, το 2023.
Η τράπεζα πέτυχε νέο ιστορικό υψηλό στις καταθέσεις κοντά στα 57 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε το δανειακό χαρτοφυλάκιο κοντά στα 40 δισ. ευρώ, ενισχύοντας παράλληλα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και τα στοιχεία του λειτουργικού κόστους. Η Πειραιώς, μαζί με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες έδειξαν το α΄ εξάμηνο μια εντυπωσιακή εικόνα, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας και της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα είναι εξίσου καλά, ακόμη και στη βάση ενός κακού σεναρίου, γεγονός που μεταφράζεται σε ισχυρές αντοχές, μετά από όσα συνέβησαν κατά τα προηγούμενα 12 "πέτρινα" χρόνια.
Το... deal Στάσση-Υπουργείου Άμυνας
Με τιμές... στρατηγού υποδέχθηκαν στο Πεντάγωνο, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, προκειμένου το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η επιχείρηση, να υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα τεχνολογιών και ενέργειας.
Τη συμφωνία υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, σε μια πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", στο κτίριο της οδού Μεσογείων, παρουσία ανώτατων αξιωματικών των τριών όπλων. Με το μνημόνιο, οι δύο πλευρές προχωρούν σε κοινωφελή και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με σκοπό την από κοινού συμβολή στην προαγωγή και προώθηση αντικειμένων και τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής τους, με έμφαση στην επιστημονική έρευνα και την καινοτόμο ανάπτυξη, καθώς και στο πεδίο διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού που σχετίζονται με τις λειτουργικές ανάγκες των δύο φορέων.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, τα δύο μέρη αξιοποιώντας αμοιβαία και αμφίδρομα την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις δυνατότητες τους, θα προβούν εκατέρωθεν σε σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων του υπογραφέντος Μνημονίου. Οι δύο πλευρές θα κάνουν "πράματα και θάματα" σε θέματα επιστημονικής έρευνας, καινοτόμου ανάπτυξης, διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού, που σχετίζονται με τις λειτουργικές ανάγκες των δύο φορέων. Το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, πρόκειται για μια συνεργασία εθνικού χαρακτήρα, επείγουσα για τη μεγιστοποίηση της αξίας τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων και αναγκαία για την αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα δυναμικού οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος.