Αγορές σε υστερία, τουρισμός σε... οργασμό, προεκλογικό κλίμα στο... κόκκινο και η ΔΕΗ που... απογειώνεται
Στάση αναμονής τηρούν οι αγορές ενόψει του νέου καθοδικού κύματος ή της ανοδικής αντίδρασης. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, ενώ οι προειδοποιήσεις ξένων οίκων για τα χειρότερα, βάζουν... φωτιά στα τόπια!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το πρακτορείο Bllomberg επικαλούμενο εκτιμήσεις αναλυτών, θεωρεί ότι οι τεκτονικές δονήσεις στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων θα έχουν συνέχεια. Από την άλλη, η JP Morgan εκτιμά ότι στη βάση ενός πολύ κακού σεναρίου, η τιμή του πετρελαίου, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 380 δολάρια το βαρέλι! Δεν μιλάμε απλά για κακό σενάριο, αλλά για καταστροφή. Αν, έστω, επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, σημαίνει απλά ότι θα επανέλθουμε στην εποχή του... τροχού!
Η αλήθεια είναι ότι οι αναλυτές σερβίρουν καθημερινά όλα τα πιθανά σενάριο, έτσι ώστε στο τέλος, όταν η πραγματικότητα επιβεβαιώσει το επικρατέστερο, να πουν και αυτοί ότι το είχαν αναφέρει. Φυσικά, πρέπει πάντα να είμαστε υποψιασμένοι, καθώς στις αγορές υπάρχουν και οι μηχανισμοί της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Πάντως, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, ίσως έχουμε μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τον δρόμο στον οποίο θα πορευτούμε. Τα χειρότερα ή τα καλύτερα έπονται. Ή, καλύτερα, πριν έρθουν τα καλύτερα, θα δούμε τα χειρότερα. Την Παρασκευή, η Wall Street είχε μία από τις γνωστές αναλαμπές, η οποία, μάλλον δεν βασίζεται σε κάποιο θετικό σενάριο, αλλά περισσότερο συνιστά μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τη ζώνη του bear market. Ο Dow Jones είναι σχετικά μακριά από αυτήν τη ζώνη, ωστόσο, ο δείκτης των εταιρειών τεχνολογίας, βρίσκεται στη ζώνη των "αρκούδων", οι οποίες... βρυχώνται. .
Ο τουρισμός και οι εκλογές
Η Ελλάδα γνωρίζει μεγάλες στιγμές στον τουρισμό και η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της, σχετικά με το "λίπος" που μπορεί να συσσωρεύσει στην πραγματική οικονομία, η εκρηκτική άνοδος του ταξιδιωτικού ρεύματος.
Τον Ιούνιο, κλείσαμε πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενώ όπως δείχνουν τα πρόδρομα στοιχεία, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα κινηθούν ανάλογα θετικά, σπάζοντας πιθανότατα το ιστορικό ρεκόρ προ τριετίας. Λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι θα έχουμε καλύτερες μέρες και το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Έτσι, το ΑΕΠ ίσως κάνει μια θετική έκπληξη, αν δεν μας βρουν τα χειρότερα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ και οι εισπράξεις του κράτους, αναμένεται να τονωθούν. Αυτό αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό ατού για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, βλέπει ότι με το κλείσιμο πολλών πληγών στην οικονομική καθημερινότητα των πολιτών, μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον χρειαστεί να πάμε έως εκεί και δεν έχει προκύψει νωρίτερα μια κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Και όταν λέμε κυβέρνηση, εννοούμε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, η οποία θα αριθμεί πάνω από 160 βουλευτές. Αρκεί φυσικά να καταλάβουν και στο ΠΑΣΟΚ ότι πρωθυπουργός σε αυτήν την περίπτωση θα είναι και πάλι ο Μητσοτάκης, όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει, αλλά και γιατί το επιθυμούν σφόδρα οι εταίροι μας, σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.
Ο Τσίπρας καλό είναι να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα αποτελέσει μια θλιβερή ανάμνηση για τη χώρα και όσο γρηγορότερα καταλάβει πόσο έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και ποια είναι τα νέα δεδομένα, τόσο πιο καλό θα είναι γι αυτόν, ώστε να τοποθετηθεί ως υπεύθυνος πολιτικός και όχι ως πολιτικός... τζογαδόρος. Ο Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, έχει αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, οι εταίροι και σύμμαχοι είναι ενθουσιασμένοι, οπότε, ό,τι έχουν στο μυαλό τους, οι λοιποί... νάνοι της πολιτικής, καλό είναι να το βγάλουν. Η χώρα, μετά τις παλινωδίες και τις ανοησίες της περιόδου 2015-2019, έχει μπει σε άλλον δρόμο. Οι ξένοι το βλέπουν και δεν θα επιτρέψουν πισωγυρίσματα, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, όπου η \Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης. Εν ολίγοις, μετά τον Μητσοτάκη, το χάος και όσοι βλέπουν κάτι άλλο, μάλλον δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα...
Ξεκίνησε η ΔΕΗ του αύριο
Οι πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τους σχεδιασμούς που έχουν οι εγχώριες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που αποτελούν τις πλέον εμβληματικές.
Για παράδειγμα, η ΔΕΗ ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέσα από τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες, η επιχείρηση θα έχει ολοκληρώσει τη σύνδεση 15.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Περιστέρι με το Ίντερνετ, με τη χρήση υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Στο τέλος του 2025, η ΔΕΗ θα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος "παίκτης" στις τηλεπικοινωνίες, καθώς θα συνδέσει περισσότερα από 3.000.000 νοικοκυριά με το δίκτυο οπτικών ινών, σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενώ προωθεί τις αντλίες θερμότητας.. Το σχετικό στίγμα των εξελίξεων, έδωσαν την περασμένη Παρασκευή, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Αλέξανδρος Πατεράκης και Γιώργος Καρακούσης.
Η ΔΕΗ, όπως είναι ήδη γνωστό, εισέρχεται στην αγορά των τηλεπικοινωνιών σαν πάροχος χονδρικής προς άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Το εύρος του δικτύου επιτρέπει την εξασφάλιση υψηλών και σταθερών ταχυτήτων, σε τιμές κάτω του μισού κόστους από τις ήδη υπάρχουσες. Η μεγάλη διείσδυση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, θα γίνει... εναερίως, καθώς η επιχείρηση θα αξιοποιήσει το υπάρχον δίκτυο, το οποίο μάλιστα μπορεί να αναπτυχθεί πιο οικονομικά και γρήγορα σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, αφού δεν απαιτούνται σκαπτικές εργασίες και ειδικές άδειες.
Μετά τις τηλεπικοινωνίες, οι μεγάλοι στόχοι της επιχείρησης είναι η προώθηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες εντός του 2022, η διάδοση των αντλιών θερμότητας, η αντικατάσταση των παλαιών μετρητών από τους νέους "΄έξυπνους" ψηφιακούς και το ταχύτατο "χτίσιμο" του δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Όλα τα παραπάνω περιγράφουν τη ΔΕΗ του μέλλοντος και ταυτόχρονα, αποτελούν οδηγό για όλους μας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε προς τα πού κατευθύνονται οι εξελίξεις γύρω από τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.