Στην Ιαπωνία, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο «oshikatsu» ως έναν δυνητικό παράγοντα αύξησης της κατανάλωσης, όπως αναφέρει σε αφιέρωμά του το Reuters. Η 24χρονη Momoka Matsui είναι ένα από τα πολλά νεαρά άτομα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας.
Ανήκει σε μια διευρυνόμενη δημογραφική ομάδα νέων 20-30 ετών που ασχολούνται με δραστηριότητες που υποστηρίζουν τα αγαπημένα τους είδωλα, χαρακτήρες από anime, μασκότ ή οποιοδήποτε «oshi», τον ιαπωνικό όρο για το αντικείμενο θαυμασμού κάποιου, όπως σημειώνει το Reuters.
«Αν αυξηθεί ο μισθός μου, θα ήθελα να πηγαίνω σε συναυλίες εκτός πόλης, ακόμα και στο εξωτερικό, πιο συχνά,» δήλωσε η Matsui, η οποία όπως πολλοί εργαζόμενοι στην Ιαπωνία, περιμένει με ανυπομονησία τις επόμενες αυξήσεις μισθών. Η Matsui εργάζεται σε ένα τμήμα μάρκετινγκ και έρευνας για το φαινόμενο oshikatsu στην εταιρεία διαφήμισης Hakuhodo.
Η έκρηξη του φαινομένου oshikatsu, η οποία μπήκε στο κοινό λεξιλόγιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει προκαλέσει την προσοχή των οικονομολόγων και ακόμα και της Τράπεζας της Ιαπωνίας λόγω της δυνατότητάς του να ενισχύσει την ασθενή κατανάλωση στην Ιαπωνία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, όταν πολλές εταιρείες σχεδιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και 34 χρόνια, κυρίως για τους νέους εργαζόμενους που είναι δυσεύρετοι σε μια σφιχτή και γερασμένη αγορά εργασίας, δήλωσε ο αναλυτής της Nomura Securities, Κοχέι Οκαζάκι.
Μια έρευνα από τις εταιρείες μάρκετινγκ CDG και Oshicoco τον Ιανουάριο εκτίμησε ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ασχολούνται με το oshikatsu σήμερα – το 11% του πληθυσμού της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 250.000 γιεν (1.700 δολάρια) ετησίως, υποδεικνύοντας μια πιθανή συνεισφορά 3,5 τρισεκατομμυρίων γιεν στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 2,1% των συνολικών ετήσιων λιανικών πωλήσεων της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, η θετική επίδραση στην κατανάλωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.