Έκτακτα μέτρα προσπαθούν να λάβουν οι αρχές στην Ιαπωνία προκειμένου να περιορίσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος των γευμάτων στα σχολεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντικαθιστούν τα φρέσκα φρούτα, τα οποία έχουν γίνει πολύ ακριβά πλέον, με ζελέ ή ένα κομμάτι κέικ.
Επίσης, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κατά κόρον φύτρες φασολιών ως φθηνή εναλλακτική λύση όπου είναι δυνατόν. Αλλά ανησυχεί ότι θα ξεμείνει από εναλλακτικές ιδέες εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ο πληθωρισμός γίνεται ολοένα και πιο πολιτικό ζήτημα στην Ιαπωνία, μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε απότομες αυξήσεις τιμών, και πολλά νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση.
Αυτές τις μέρες, ένα κουτί μαγειρικού λαδιού 18 λίτρων κοστίζει 1.750 γιεν (12,6 ευρώ) περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ η τιμή των κρεμμυδιών έχει διπλασιαστεί.
Η κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρές διατροφικές απαιτήσεις για τα δημόσια σχολεία, επομένως δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι ειδικοί διατροφολόγοι ώστε να αποφύγουν τις αυξήσεις στο κόστος των σχολικών γευμάτων που επιβαρύνουν τους γονείς.
Ως μέρος των μέτρων ανακούφισης, η εθνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα παράσχει πόρους για να βοηθήσει τα σχολεία να απορροφήσουν μέρος του αυξανόμενου κόστους των γευμάτων.
Αλλά υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ειδικά προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν τα διατιθέμενα κεφάλαια θα αρχίσουν να εξαντλούνται.