Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί αυτή την δεκαετία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), δεδομένης και της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Η προβλεπόμενη αποκορύφωση την οποία ο Οργανισμός αναμένει πως θα επιτευχθεί τόσο για τον «μαύρο χρυσό» όσο και για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, δε σημαίνει όμως πως αναμένεται απότομη μείωση της χρήσης των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το ζενίθ αυτό θα ακολουθηθεί από μία «οριζοντίωση της καμπύλης η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια», με τις εκπομπές αερίων να παραμένουν υπερβολικά υψηλά για την επίτευξη του σχεδίου της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ο πλανήτης θα καταναλώνει μέχρι και 102 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, με την κατανάλωση να μειώνεται στα 97 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΕΑ με ονομασία Stated Policies Scenario.
«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια λαμβάνει χώρα παγκοσμίως και είναι ανεξέλεγκτη», ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας πως «οποιεσδήποτε εκτιμήσεις πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν μακροπρόθεσμα ασφαλείς επιλογές για το κλίμα είναι ψευδείς».
Η ζήτηση πετρελαίου στον τομέα των πετροχημικών, των πτήσεων και της ναυτιλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2050, αλλά δε θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη μειωμένη ζήτηση λόγω της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεδομένης και της «τεράστιας αύξησης των πωλήσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Η ζήτηση αργού στη μεγαλύτερη καταναλωτή του κόσμου, Κίνα, θα καταγράψει μείωση τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με το Bloomberg, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα ακολουθήσει την ίδια ζήτηση με άλλους υδρογονάνθρακες. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και θα καταγραφεί κορύφωση της χρήσης των υδρογονανθράκων μέχρι το 2030», ανέφερε ο ΙΕΑ, του οποίου το βασικό σενάριο βασίζεται στις τρέχουσες προσπάθειες των κρατών, ενώ συμπεριλαμβάνει και την επίδραση της περσινής ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με το βασικό αυτό σενάριο αναφοράς, η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ θα κρατήσουν το συνδυασμένο ποσοστό της αγοράς πετρελαίου τους στο 45% – 48% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 50% λόγω της υψηλότερης παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ρωσία, από την άλλη, αναμένεται να απολέσει 3,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα (1/3), μέχρι το 2050. Ο ΙΕΑ επίσης εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια, τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω της μερικής άρσης των διεθνών κυρώσεων.
Το δεύτερο, καλύτερο σενάριο όπου όλες οι κυβερνήσεις θα επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, εκτιμά πως η ζήτηση θα κορυφωθεί στα 93 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2030, με μείωση στα 55 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2050.
Το τρίτo σενάριο κάνει λόγο για επιτυχία της επίτευξης του net zero και περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί στα 77 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2030 και λίγο υπό των 25 εκατ. βαρελιών/ημέρα μέχρι το 2050.