Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά σε πέντε μήνες -ένδειξη ότι η σταδιακή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ένας δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 89 τον Ιούνιο από 90,3 τους προηγούμενους μήνες – αψηφώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για βελτίωση. Μια μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών παρέμεινε σταθερή.
“Πρόκειται για οπισθοδρόμηση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουστ τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του Bloomberg. “Είδαμε κάποιες βελτιώσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά τώρα αυτό φαίνεται να έχει σταματήσει. Τα αρνητικά στοιχεία που βλέπουμε προέρχονται κυρίως από τη μεταποίηση”.
Η μέτρηση αναδεικνύει την πρόκληση να ξεπεραστεί η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών, με τους καταναλωτές να παραμένουν διστακτικοί παρά την αύξηση των εισοδημάτων και την υποχώρηση του πληθωρισμού. Η παραγωγή επεκτάθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, βοηθούμενη εν μέρει από τον ήπιο καιρό. Η Bundesbank δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.
Στον μεγάλο μεταποιητικό τομέα της χώρας, οι επιχειρήσεις “μας λένε τώρα ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αποτελεί πρόβλημα”, δήλωσε ο Φουστ. Επεσήμανε επίσης “άσχημα στοιχεία από το λιανικό εμπόριο”, τα οποία σηματοδοτούν ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης λόγω της αύξησης των μισθών “απλώς δεν συμβαίνει”.
Τι λέει το Bloomberg Economics…
-Martin Ademmer, οικονομολόγος
Φωτεινά σημεία ήταν ορατά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους συνέχισαν να βελτιώνονται. Το κλίμα βελτιώθηκε ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα.
Η υποτονική ζήτηση από το εξωτερικό και το υψηλό κόστος δανεισμού αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας, ο οποίος έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες. Η απειλή μεγαλύτερων εμπορικών εντάσεων με την Κίνα αποτελεί πρόσθετη ανησυχία.
“Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν για την προοπτική ενός δασμολογικού πολέμου με την Κίνα, αλλά πρόκειται επίσης για ένα εγχώριο πρόβλημα”, σύμφωνα με τον Φουστ. “Βλέπουμε απροθυμία των εταιρειών στη Γερμανία να επενδύσουν στο εσωτερικό της χώρας και ο κλάδος των επενδυτικών αγαθών υποφέρει από αυτό και βλέπει μειωμένες παραγγελίες”.
Ενώ η νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσει στην αναστροφή αυτής της εξέλιξης, οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θα είναι προσεκτικοί στη μείωση του κόστους δανεισμού. Οι επενδυτές αναμένουν μόνο μία έως δύο περαιτέρω μειώσεις φέτος.