Ηλεκτρονικό μάτι στην αγορά στήνει η Εφορία με την «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τερματικά POS από το νέο έτος.
Με το τρόπο αυτό η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη αφού όλα αυτά τα στοιχεία θα μεταβιβάζονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή Γ. Πιτσιλή που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Με το νέο σύστημα η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS , ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η Εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν.
Με το νέο σύστημα, από 1.1.2023 ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην απόφαση Πιτσιλή, που θέτει τις προδιαγραφές για τις νέες συσκευές που θα μπουν στη ζωή μας. Και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.
Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.
Καθώς ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) η ΑΑΔΕ συλλέγει πλέον σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Με το νέο σύστημα πλέον, η εφορία θα γνωρίζει όχι μόνο ότι πραγματοποιήθηκε κάθε συναλλαγή αλλά και τον τρόπο που εξοφλήθηκε (με μετρητά ή κάρτα), για να ελέγχει τον αποδιδόμενο ΦΠΑ, αλλά και το «ταμείο» της επιχείρησης –δηλαδή πώς κινούνται η είσπραξη αλλά και οι απόδοση των υποχρεώσεων στο δημόσιο.
Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ.
Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών POS χωρίς σύνδεση, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο Φορολογικός Μηχανισμός καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται το πρωτόκολλο online σύνδεσης με την ταμειακή και στο σύστημα πληρωμών POS.
Για την προμήθεια και απόκτηση των νέων συστημάτων και μηχανημάτων, έχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εφοδιαστούν εγκαίρως οι επιχειρήσεις τον εξοπλισμό και από το 2023 κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης να εκδίδεται ταυτόχρονα και σε πλήρη συμφωνία με την απόδειξη που εκδίδει το POS.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το νέο καθεστώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή κυρίως στο ΦΠΑ όπου η χώρα μας σημειώνει θλιβερό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώλειες εσόδων πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρόνο.