«Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να μειώσει την προσφορά (πετρελαίου) όταν συναντήθηκε η ομάδα στη Βιέννη, ωστόσο, η συμφωνηθείσα μείωση της προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα ήταν στο ανώτατο όριο των προσδοκιών», εξηγεί το τμήμα εμπορευμάτων της ING. «Ενώ η πραγματική περικοπή θα είναι αρκετά μικρότερη, εξακολουθεί να είναι αρκετή για να αλλάξει δραματικά το ισοζύγιο πετρελαίου κατά το 2023», εκτιμά η ολλανδική τράπεζα.
Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την προσφορά κατά 2MMbbls/d από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023, αν και η πολιτική παραγωγής θα μπορούσε να αναθεωρηθεί πριν από αυτό, αν χρειαστεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς που έχει παρατηρηθεί από την ομάδα των χωρών από την κορύφωση της Covid-19.
«Οι αριθμοί μάς δείχνουν ότι η ανακοινωθείσα μείωση θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τα επίπεδα παραγωγής του Αυγούστου.», υπολογίζει η ING. Η κίνηση αυτή θα συμβάλει επίσης ελάχιστα στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Μεγάλος κερδισμένος από αυτές τις περικοπές της προσφοράς θα είναι η Ρωσία. Δεν χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή της, δεδομένου ότι ήδη παράγει κάτω από τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο, ωστόσο θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές που είναι πιθανό να δούμε ως αποτέλεσμα των περικοπών.
Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές του πετρελαίου
Η εξαγγελθείσα μείωση από τον ΟΠΕΚ+ αλλάζει δραματικά το ισοζύγιο πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022 και ολόκληρο το 2023, αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε πλήρη συμμόρφωση. H απομάκρυνση περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα προσφοράς σημαίνει ότι η αγορά είναι πιο ισορροπημένη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και σε μεγάλο έλλειμμα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023.
«Περιμέναμε ότι το Brent θα διαπραγματευόταν στην περιοχή των 90 δολαρίων ΗΠΑ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, πριν από την επιστροφή του πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ενέργεια από τον ΟΠΕΚ+ υποδηλώνει ότι υπάρχει άνοδος στην τρέχουσα πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους 2023, που είναι 97 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ενθουσιαστεί με τη δράση του ΟΠΕΚ+, ιδίως δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι προ των πυλών. Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δούμε τις ΗΠΑ να αξιοποιούν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου (SPR). Ωστόσο, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη αντλήσει επιθετικά τα SPR φέτος, γεγονός που τα έχει αφήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1984, θα υπάρξουν όρια στο πόσο περισσότερο θα απελευθερωθεί. Τελικά, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει την παραγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι ΗΠΑ μπορούν να αξιοποιήσουν το SPR τους.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους εγχώριους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή πιο επιθετικά. Ωστόσο, έχουμε ήδη δει τις ΗΠΑ να καλούν τους εγχώριους παραγωγούς να το πράξουν, ωστόσο ο αριθμός των εξεδρών εξόρυξης έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος από τις αρχές Ιουλίου. Οι αβέβαιες προοπτικές της ζήτησης μαζί με το αυξανόμενο κόστος μπορεί να συγκρατούν ορισμένους παραγωγούς.
Η μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε επίσης να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Μια θετική έκβαση θα σήμαινε ότι η ιρανική προσφορά θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, γεγονός που θα υπεραντιστάθμιζε τη μείωση του ΟΠΕΚ+, αν και ομολογουμένως, θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος για το Ιράν να αυξήσει την παραγωγή του, αν επιτευχθεί συμφωνία. Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ΟΠΕΚ+ να μειώσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή σε περίπτωση πυρηνικής συμφωνίας.
Όλες αυτές είναι λύσεις από την πλευρά της προσφοράς για την αγορά. Σαφώς, η καταστροφή της ζήτησης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να αντισταθμίσει εν μέρει αυτές τις περικοπές της προσφοράς, αν και το πόσο μεγάλη καταστροφή της ζήτησης θα δούμε θα εξαρτηθεί πραγματικά από τη σοβαρότητα οποιασδήποτε επερχόμενης ύφεσης.