Πάνω από 10 δισ. δολάρια δαπανά ετησίως η Google για να διασφαλίσει πως αποτελεί τη βασική μηχανή αναζήτησης σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί εισαγγελείς στην ιστορικής σημασίας αγωγή που ξεκίνησε να εκδικάζεται στην Ουάσιγκτον κατά του τεχνολογικού κολοσσού στο πλαίσιο της μεγαλύτερης antitrust υπόθεσης που φτάνει στα αμερικανικά δικαστήρια τα τελευταία 25 χρόνια.
«Η υπόθεση έχει να κάνει με το μέλλον του ίντερνετ και το κατά πόσο η μηχανή αναζήτησης της Google θα μπορέσει ποτέ να βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιο σοβαρό ανταγωνιστή» σχολίασε ο εισαγγελέας Κένεθ Ντίντζερ, κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του στη δίκη, εκπροσωπώντας το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ο εισαγγελέας εξήγησε πως η τεχνολογική εταιρεία ξεκίνησε ήδη από το 2010 την επιχείρηση της παράνομης δημιουργίας και ανάπτυξης ενός μονοπωλιακού καθεστώτος φτάνοντας πλέον να ελέγχει το 89% της αγοράς αναζήτησης στο διαδίκτυο.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την Google και τον μητρικό όμιλο Alphabet πως δημιούργησαν ένα καθεστώς μονοπωλίου στον κλάδο μέσα από πολλαπλές συμφωνίες με εταιρείες με τις οποίες η μηχανή διασφάλισε ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο αναζήτησης για τους καταναλωτές είτε μέσα από κινητά τηλέφωνα είτε μέσα από κομπιούτερ και laptop.
Σύμφωνα με αναλυτές του τεχνολογικού κλάδου πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη δίκη αντιμονοπωλιακών πρακτικών στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία μετά τη μάχη μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Microsoft, τη δεκαετία του 1990, για την κυριαρχία των Windows και τον web browser Netscape.
Η Google από την πλευρά της, μέσω των δικηγόρων της, υποστήριξε ότι διαθέτει ένα πολύ καλό προϊόν και πως το κοινό το επιλέγει με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Υποστηρίζει δε, πως οι κατηγορίες εναντίον της βασίζονται σε στοιχεία που προτάσσουν ανταγωνιστές της.
Τα αμερικανικά media έχουν σταθεί στο γεγονός πως επικεφαλής της πολυπληθούς δικηγορικής ομάδας της Google είναι ο Τζον Σμιντλάιν, ο οποίος πριν περίπου είκοσι χρόνια βρισκόταν στο ακριβώς αντίθετο στρατόπεδο, συμμετέχοντας στην αγωγή του κράτους κατά της Microsoft.
Οι αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον και τις καταθέσεις των μαρτύρων, στις οποίες περιλαμβάνονται όχι μόνο η ανώτατη διοίκηση της Google, αλλά και κορυφαία στελέχη από έτερες Big Tech, όπως η Apple, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Σχολιάζουν δε, πως η έκβαση της δίκης έχει τεράστια σημασία για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση να βάλει όρια στη δράση των Big Tech, προς όφελος του συμφέροντος των καταναλωτών, του υγιούς ανταγωνισμού και της ευρύτερης οικονομίας.