Εάν ο στόχος σας μετά το κολέγιο είναι να κερδίζετε τον υψηλότερο δυνατό μισθό, το «California Institute of Technology» μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με ένα νέο εργαλείο κατάταξης των New York Times. Το εργαλείο δίνει τη δυνατότητα να κατατάξει κανείς τα κολέγια με βάση τις δικές του προτεραιότητες, είτε αυτές είναι οι μεταπτυχιακές απολαβές, η καθαρή τιμή, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης ή άλλα, σύμφωνα με το CNBC.
Το Times χρησιμοποίησε στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας για να ενημερώσει την κατάταξη του εργαλείου και συγκεκριμένα εξέτασαν το μέσο εισόδημα για το 2020 μεταξύ εκείνων που φοίτησαν στα σχολεία πριν από 10 χρόνια – ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της φοίτησης – και έλαβαν ομοσπονδιακή βοήθεια.
Οι πρώην σπουδαστές του «Caltech» κερδίζουν ένα μέσο εισόδημα 112.166 δολαρίων ανά δεκαετία μετά την έναρξη της σχολής, γεγονός που τους καθιστά τους υψηλότερα αμειβόμενους μεταξύ των σχεδόν 900 κολεγίων που κατατάχθηκαν.
Μόνο δύο σχολεία της «Ivy League» – γνωστά για τις κορυφαίες ακαδημαϊκές τους κατατάξεις, μαζί με το ισχυρό ιστορικό τους στην παραγωγή υψηλόμισθων φοιτητών – βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα με το υψηλότερο μέσο εισόδημα
Συνολικά, το μέσο ετήσιο εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ηλικίας 25 έως 34 ετών – περίπου το ηλικιακό εύρος εκείνων που θα είχαν ξεκινήσει το κολέγιο πριν από 10 χρόνια – ήταν 52.832 δολάρια στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι απόφοιτοι κολεγίου αποφέρουν σημαντικά περισσότερα έσοδα από εκείνους που δεν τελειώνουν. Οι κάτοχοι πτυχίου Bachelor ηλικίας 25 έως 34 ετών κέρδισαν ένα μέσο ετήσιο εισόδημα 59.600 δολαρίων το 2020, σε σύγκριση με 36.600 δολάρια για όσους στην ίδια ηλικιακή ομάδα ολοκλήρωσαν μόνο το λύκειο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Στατιστικών.
Φυσικά, ο τομέας ειδίκευσης και η δουλειά που μπορεί να βρει κανείς μετά το κολέγιο μπορεί επίσης να επηρεάσει τα κέρδη του.
Αλλά η φοίτηση σε ένα κολέγιο ή πανεπιστήμιο υψηλού κύρους φαίνεται να αποδίδει. Τα πέντε κολέγια με τους πιο ακριβοπληρωμένους πρώην φοιτητές έχουν όλα μέσο εισόδημα πάνω από 100.000 δολάρια.
Αυτά είναι τα 10 σχολεία των οποίων οι πρώην φοιτητές κερδίζουν τα περισσότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times:
Μέσο εισόδημα 10 χρόνια μετά τη φοίτηση: 112.166 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 17.747 δολάρια
2. Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 111.222 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 13.418 δολάρια
3. Harvey Mudd College
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 108.988 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 22.089 δολάρια
4. Πανεπιστήμιο Bentley
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 107.974 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 25.000 δολάρια
5. Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 103.246 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 16.763 δολάρια
6. Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon
Μέσο εισόδημα 10 χρόνια μετά τη φοίτηση: 99.998 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 22.014 δολάρια
7. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στίβενς
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 98.159 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 27.000 δολάρια
8. Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
Μέσο εισόδημα 10 χρόνια μετά τη φοίτηση: 97.798 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 12.000 δολάρια
9. Πανεπιστήμιο Georgetown
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 96.375 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 16.500 δολάρια
10. Πανεπιστήμιο Princeton
Μέσο εισόδημα 10 έτη μετά τη φοίτηση: 95.689 δολάρια
Μέσο χρέος μεταξύ των αποφοίτων: 10.450 δολάρια
Δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι αρκετά τεχνικά κολέγια βρίσκονται στη λίστα. Αυτές οι σχολές ειδικεύονται στην επαγγελματική κατάρτιση και την κατάρτιση σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, ιδίως στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, οι οποίοι είναι επίσης οι πιο καλοπληρωμένες κολεγιακές ειδικότητες.
Το καλύτερο κολέγιο για εσάς
Ενώ πολλοί μελλοντικοί φοιτητές μπορεί να αναζητούν το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν πρόκειται να επιλέξει ένα σχολείο, όπως η τοποθεσία, οι διαθέσιμες ειδικότητες, τα αθλητικά προγράμματα και άλλα.
Υπάρχει ένας αριθμός ολιστικών ή ειδικών για κάθε παράγοντα κατατάξεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε ποια σχολεία ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς. Το εργαλείο των New York Times είναι χρήσιμο επειδή μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε διάφορους παράγοντες για να δημιουργήσετε μια κατάταξη μοναδική για τις προσωπικές σας επιθυμίες.
Ένας βασικός προβληματισμός πολλών σπουδαστών είναι το κόστος φοίτησης. Ορισμένες σχολές μπορεί να διαθέτουν υψηλές απολαβές για τους πρώην φοιτητές, αλλά να είναι ακριβές για να τις παρακολουθήσει κανείς. Οι οικονομικές ενισχύσεις και οι υποτροφίες μπορεί να απαλύνουν το βάρος των διδάκτρων και να βοηθήσουν ακόμη και να αποφύγει κανείς τη λήψη δανείων.
Όταν αξιολογεί κανείς το κόστος του κολεγίου, πρέπει να φροντίσει να εξετάσει όλες τις διαφορετικές τιμές που υπάρχουν. Η τελική τιμή είναι συνήθως αυτό που το σχολείο λέει ότι χρεώνει τους φοιτητές για τα δίδακτρα και τα τέλη, αλλά η καθαρή τιμή είναι τα κόστη μετά από τυχόν υποτροφίες, υποτροφίες και οικονομική βοήθεια.
Το «Princeton», για παράδειγμα, έχει μια αρκετά υψηλή τελική τιμή (78.490 δολάρια), αλλά διατηρεί χαμηλή μέση καθαρή τιμή ή κόστος φοίτησης (9.836 δολάρια), λόγω των ενισχύσεων που δίνει στους φοιτητές.
Πρέπει παρόλα αυτά όμως, να έχει κανείς υπόψη πως ακόμα και αν η σχολή της επιλογής του αναφέρει υψηλά κέρδη μεταξύ των πρώην φοιτητών, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα βρει δουλειά αμέσως μετά τη σχολή ή ότι θα πληρώνεται όσα ελπίζει.