Την παράταση του ελληνικού προγράμματος Ηρακλής, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση ότι παραμένει απαλλαγμένο από οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση.
Η Επιτροπή ενέκρινε αρχικά το Ηρακλής τον Οκτώβριο του 2019 , για διάρκεια 18 μηνών, η οποία στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Μετά τη λήξη του, το καθεστώς επανεισήχθη τον Νοέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση το καθεστώς παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός του θα αυξηθεί επίσης από 2 σε 3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να απομακρύνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, ιδιωτικά οχήματα ειδικού σκοπού αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και πωλούν χαρτονομίσματα σε επενδυτές. Το κράτος παρέχει δημόσια εγγύηση για τα ανώτερα, λιγότερο επικίνδυνα ομόλογα των οχημάτων τιτλοποίησης. Σε αντάλλαγμα, το κράτος λαμβάνει αμοιβή με τους όρους της αγοράς. Τα υπόλοιπα ομόλογα είτε διανέμονται στους υφιστάμενους μετόχους είτε πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές.
«Το καθεστώς συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από περίπου 30% στα τέλη του 2020 σε λιγότερο από 5% από τον Ιούνιο του 2024. Η παράταση θα επιτρέψει στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες της Ελλάδας (LSI) να να επωφεληθούν από τις θετικές οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα και να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, σύμφωνα με τους μεγαλύτερους ομολόγους τους» , αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει: «Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα είναι διαθέσιμη με τον αριθμό υπόθεσης SA.116229 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο ανταγωνισμού της Επιτροπής μόλις επιλυθούν τα ζητήματα εμπιστευτικότητας».
Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Η Attica Bank θα μεταβιβάσει τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλε αίτημα για το χαρτοφυλάκιο «Rhodium», μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.
- η τιτλοποίηση του «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 620 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις περί τα 360 εκατ. ευρώ.
- η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
- η τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων της Alpha Βank («Gaia I» και «Gaia II») ύψους 1 δισ. ευρώ με εκτιμώμενες εγγυήσεις 400 εκατ. ευρώ.
- η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Leon» της Eurobank ύψους 590 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες εγγυήσεις 250 εκατ. ευρώ.