Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε επίπεδα ρεκόρ στην Ισπανία, συμπαρασύρει μαζί της το κόστος ενός από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της χώρας, της παραδοσιακής παέγιας, που εκτοξεύεται σε υψηλό 5 μηνών.
Σύμφωνα με έναν δείκτη του Bloomberg, που υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα ισπανικά νοικοκυριά σε υλικά για να φτιάξουν το μεσογειακό πιάτο με ρύζι, το κόστος εκτινάχθηκε 18,3% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μετά τη νέα άνοδο 15% που προηγήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη αύξηση είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών της χώρας, ο οποίος ανήλθε στο +2,4%. Από την άλλη, οι τιμές τροφίμων διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο +10,5%. Το ελαιόλαδο ηγείται αυτής της ανόδου, έχοντας εκτοξευτεί κατά 53% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, ως απόρροια -μεταξύ άλλων- της παρατεταμένης ξηρασίας.
Το κόστος για την παραδοσιακή παέγια εκτινάχθηκε 18,3% σε ένα χρόνο
Ηχηρό «καμπανάκι»
Και ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα διψήφια επίπεδα του 2022, το κόστος παρασκευής της παέγια συνιστά ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε καθημερινά αγαθά πρώτης ανάγκης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που οι κλοπές σε ελαιοτριβεία στο νότιο τμήμα της χώρας και τα σούπερ μάρκετ έχουν εκτιναχθεί με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να τοποθετούν ετικέτες ασφαλείας στα προϊόντα.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό στο τέλος του έτους 3,6% στην Ισπανία, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της περιοχής και κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.