Την σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των φτωχών νοικοκυριών, όπως για παράδειγμα μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη δεκαετία ή και νωρίτερα, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την πίεση χωρών όπως η Γερμανία. Την αποκάλυψη έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, στο πλαίσιο παρουσίασης έκθεσης για την Ελλάδα από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αντιτίθεται στο σχέδιο της Κομισιόν για κατάργηση του πλαισίου προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών (π.χ. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), θεωρώντας ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα στην αγορά και στον ανταγωνισμό, αναφέρει το parapolitika.gr.
Ειδικά στην Ελλάδα, αν περάσει η άποψη χωρών όπως η Γερμανία που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα οι πλέον ευάλωτοι καταναλωτές. Μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας δεν επιδοτούνται μόνο μόνο οι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά και οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών, οι οποίοι διαφορετικά θα πλήρωναν «χρυσή» την κιλοβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Το κόστος θα ήταν τεράστια επειδή τα μη διασυνδεδεμένα νησιά τροφοδοτούνται από ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από πανάκριβες μονάδες μαζούτ ή ντήζελ.