Το θετικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία και την κοινωνία μετά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, απειλείται ευθέως με κατάρρευση μέσα στους επόμενους μήνες.
Κατ’ αρχάς ενδεχόμενη πιθανή διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα μέσα στον χειμώνα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές εκπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε πίεση στην κοινωνία, καθώς θα πάρουν "φωτιά" το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η βενζίνη και το αέριο κίνησης.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, ενώ διερευνώνται οι δυνατότητες μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στους μεγάλους μπελάδες στους οποίους θα μπει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες στα θέματα των "κόκκινων" δανείων, των οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ζητούν εδώ και τώρα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για όσους δεν ρυθμίσουν τα δάνεια τους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2021 πρέπει "να βγουν στο σφυρί" περί τα 100.000 ακίνητα των οποίων οι οφειλέτες δεν εξυπηρετούν τις δόσεις.
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στους δανειστές για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει, ότι δεν θα απειληθούν οι στόχοι του επόμενου προϋπολογισμού, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 4.000.000 "κόκκινα" ΑΦΜ βρίσκονται υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Αν και τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι οφειλές προς την Εφορία, εντούτοις η αύξηση αυτή είναι θεαματικά μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες αλλά και τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αναμφίβολο αυτό είναι θετικό, καθώς σημαίνει ότι περισσότεροι φορολογούμενοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σοβαρό στοιχείο προβληματισμού για τους δανειστές αποτελεί το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, το οποίο θα ξεκαθαρίσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα στον Οκτώβριο.