Αυξάνονται σταθερά κάθε μήνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) προκαλώντας «πονοκέφαλο»στις διοικήσεις των τραπεζών.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν, 500 εκατ. ευρώ νέα NPLs (250 εκατ. δάνεια ιδιωτών και 250 εκατ. επιχειρήσεων) και η αυξητική τάση συνεχίσθηκε και αυτόν τον μήνα.
Πηγές από τον τραπεζικό κλάδο αναφέρουν ότι ο Μάιος αναμένεται να κλείσει με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ. Αν στα ποσά του Απριλίου και του Μαΐου προστεθούν και τα 2 δισ. ευρώ NPLs του πρώτου τριμήνου, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 2,8 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανησυχούν για το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ήδη θεωρούν «χαμένο» το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ο χρόνος που απομένει για να καταστεί εφικτός ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2017 είναι μικρός και πρέπει να αναληφθούν «ριζοσπαστικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, κινήσεις.
Ο χρονικός περιορισμός σε συνδυασμό με την πίεση που αναμένεται να ασκήσουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα τους ελέγχους του τελευταίου τετραμήνου του 2017, προκαλούν αναστάτωση στο σύστημα και επίσπευση λύσεων όπως: οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, η άμεση μεταφορά προβληματικών δανείων στις εταιρείες διαχείρισης και αναδιάρθρωσης, η αύξηση των διαγραφών και η επιτάχυνση των πλειστηριασμών (σ.σ. όσον αφορά τους στρατηγικά κακοπληρωτές).
Στεγαστικα και δάνεια ΜμΕ είναι οι κατηγορίες εκείνες που εμφανίζουν με σταθερό ρυθμό αύξηση των NPLs από τον Νοέμβριο του 2016, με ιδιαίτερη όμως ένταση κυρίως από τις αρχές του έτους.
Στα στεγαστικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αδυναμία των δανειοληπτών αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, εξέλιξη που αποδίδεται στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τους φόρους.
«Στεγαστικό δάνειο έχουν πάρει οι επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα που σήμερα πλήττεται περισσότερο από όλους από τις ασφαλιστικές εισφορές», αναφέρει στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής κατάρρευσης που έχει υποστεί η έως πρόσφατα μεσαία εισοδηματική τάξη. Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 30 δισ. ευρώ από το σύνολο των 61,2 δισ. ευρώ.
Στην δεύτερη θέση επικινδυνότητας βρίσκονται τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών η εν λόγω κατηγορία πλήττεται και από τη μείωση της κατανάλωσης πλην των φόρων και των εισφορών. Τα κόκκινα δάνεια των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
Νουί: «Σε άρνηση» κάποιες τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης είναι «σε άρνηση» για τα προβλήματα τους με κόκκινα δάνεια, δήλωσε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Daniele Nouy μιλώντας στη φινλανδική εφημερίδα Talouselämä, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχουν τράπεζες που δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά αλλά είναι αποφασισμένες – με γενναίο τρόπο – να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους», ανέφερε η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου.
«Άλλες όμως είναι κάπως σε άρνηση και θα πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθούν», δήλωσε η Nouy απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα βοήθειας της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena και την αποτυχία να καθαρίσει ο τραπεζικός τομέας στην Ιταλία και τη Γερμανία.
Ανταλλάσσουν χρέος με ακίνητα ακολουθώντας το μοντέλο της Κύπρου
Στην αγορά των ακινήτων μπαίνουν οι τράπεζες υιοθετώντας το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης κόκκινων δανείων, το οποίο έχει δοκιμαστεί επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία.
Συνδέοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με μια αποτελεσματική αγορά ακινήτων προχωρούν στην απόκτηση ακινήτων «φιλέτων» σε ακριβές περιοχές και νησιά με στόχο την πώλησή τους ή τη διαχείρισή τους.
Ηδη- σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής- έχουν επιλεγεί 10.000 ακίνητα, τα οποία θα περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών είτε μέσα από αναγκαστικά μέτρα είτε με τη συναίνεση των οφειλετών για την οικειοθελή παράδοσή τους στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απαλλαγή τους από το βάρος της οφειλής τους.
Συνολικά, τα ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τις 500.000 και όπως εκτιμούν οι τράπεζες έχει πλέον ολοκληρωθεί η πτώση τιμών στα ακίνητα και «βλέπουν» άνοδο εφόσον η οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 10.000 ακίνητα που θα αναλάβουν, είναι ακίνητα πρώτης ζήτησης, η μεταβίβαση τους ή η αξιοποίησή τους θα δώσει ώθηση στην αγορά. Τα σχέδια των τραπεζών, αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής, αναμένεται να βοηθηθούν και από την ηλεκτρονική διενέργεια των πλειστηριασμών, μέσω της πλατφόρμας που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες, δρομολογούν και μονομερώς οι ίδιες οι τράπεζες.