Τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για ΑμΕΑ εισάγει το υπουργείο Οικονομικών, βοηθώντας ανθρώπους με αναπηρία, ώστε να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με Έλληνες Παραολυμπιονίκες και κατά τη συνάντηση που έγινε στο ΟΑΚΑ, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους αθλητές για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι Παραολυμπιονίκες από την πλευρά τους, δια του προέδρου του Συλλόγου τους, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, εξέφρασαν τη στήριξή τους για την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνεται στο νόμο για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Μέσω του Προσωπικού Βοηθού υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία με στόχο τη διευκόλυνσή τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το επόμενο έτος και χρηματοδοτηθεί με 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση αφορά 1.000 άτομα με αναπηρία, ιδίως βαριές περιπτώσεις και τους βοηθούς τους. Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν από την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού, σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, «Ο Προσωπικός Βοηθός είναι ένα καινοτόμο μέτρο με προοδευτικό χαρακτήρα που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικά από το 2022. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αφορά σε πρώτη φάση σε 1.000 άτομα με αναπηρία με τους αντίστοιχους βοηθούς τους. Σε πολλούς μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία υπάρχουν 2.000 προσωπικοί βοηθοί. Μιλάμε για μια χώρα που είναι πολύ πιο προηγμένη, αλλά κυρίως 8-9 φορές μεγαλύτερη πληθυσμιακά από την Ελλάδα. Έχουμε πολλά να κάνουμε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Βούλησή μας όμως είναι να επιταχύνουμε τον βηματισμό προς την στήριξη των αναπήρων. Και θέλω το αναπηρικό κίνημα να μας λογαριάζει όλους εμάς στην Κυβέρνηση ως συμμάχους του. Και φυσικά εμένα προσωπικά !».
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης δήλωσε: «Όταν μιλάμε για τον Προσωπικό Βοηθό μιλάμε για υπηρεσία Προσωπικού Βοηθού προς το άτομο με αναπηρία. Ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική του κράτους με έναν νέο θεσμό που θα βοηθήσει τα ΑμεΑ στο κομμάτι της κοινωνικής τους ένταξης και της ορατότητάς τους μέσα στην κοινωνία. Προσβλέπουμε στη συνεργασία του αναπηρικού κινήματος, ώστε οι Προσωπικοί Βοηθοί να πάνε στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη την προσωπική βοήθεια. Όλες οι δράσεις που υλοποιούμε συνδέονται με την προσβασιμότητα και αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουμε ως κοινωνία, ως Πολιτεία και ως κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Γρηγόρης Πολυχρονίδης δήλωσε: «Ως άτομα με αναπηρία, ένα από τα πρωταρχικά μας μελήματα είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Μέσω του αθλητισμού, επιδιώκουμε να στείλουμε μήνυμα ότι όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία. δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να κατακτήσει τα όνειρά του. Σε αυτή την προσπάθεια, ο Προσωπικός Βοηθός είναι πολύτιμο στήριγμα. Αισθάνομαι υπερήφανος που είμαστε από τις πρώτες χώρες που εισάγουμε αυτόν το θεσμό που έρχεται να ελαφρύνει κάποια βάρη, κάποια εμπόδια που μας παρουσιάζονται λόγω της αναπηρίας, για να είμαστε ακόμα πιο παραγωγικοί στην καθημερινότητά μας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Παραολυμπιονίκες Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια) Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Κατερίνα Λατίφ (ιστιοπλοΐα), Θοδωρής Αλεξάς (ιστιοπλοΐα), Στέλιος Μαλακόπουλος (στίβος), Ευθυμία Γκουλή (κολύμβηση) και ο Διευθυντής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Σάκης Κωστάρης .