Σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, απαντά στα ερωτήματα της επικαιρότητας σε αποκλειστική συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου .
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Πως σχολιάζετε την απόφαση για σταδιακή άρση των περιορισμών;
Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την ΝΔ, είναι η ίδια η πραγματικότητα και η διαχείρισή της που δημιουργεί αίσθημα ασφυξίας και κυρίως ανασφάλειας στην κοινωνία. Ο πίνακας του Bloomberg δεν είναι κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα γραφήματα των FinancialTimes δεν είναι κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια αναντίρρητη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση κατάφερε να αιφνιδιαστεί ένα χρόνο και ένα μετά την έναρξη της πανδημίας. Δεν έβγαλε διδάγματα απ’ αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες ένα χρόνο πριν, δεν έβγαλε διδάγματα απ’ ότι συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβρη. Έλλειμα προετοιμασίας, διαχειριστική ανεπάρκεια, έλλειμα συντονισμού, αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις και δηλώσεις . Μπορούσαμε καλύτερα. Απέτυχαν και οδηγούν τη χώρα σε υγειονομική και οικονομική περιδίνηση. Αντί να έχουν σχέδιο και να προετοιμαστούν ασχολήθηκαν μόνο με την επικοινωνία, τα συνθήματα και τα τσιτάτα.
Είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ισορροπιών πολιτικού κόστους και υγειονομικών δεδομένων με την ΝΔ. Βλέπουμε, άκουσον – άκουσον υπουργούς να εισηγούνται στην επιτροπή των επιστημόνων αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Μέσα σε 24 ώρες προανήγγειλαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου «με σχέδιο» και μετά το ακύρωσαν το Σάββατο για τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Δυστυχώς δεν είναι γελοίο, είναι επικίνδυνο.
Η Κυβέρνηση επιχείρησε να υπερεκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά την πανδημία και οδήγησε τη χώρα σε κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσπάθησε και προσπαθεί και τώρα να βοηθήσει.
- Πως αποτιμάτε την επόμενη ημέρα της πανδημίας για τη χώρα μας; Ποιες πιστεύετε θα είναι οι επιπτώσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο;
Είναι πλέον σαφές ότι έχουμε μια ιστορική τομή. Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος θα είναι διαφορετικός την επόμενη μέρα της πανδημίας σε σχέση με την προηγουμένη. Θέλω να πιστεύω ότι η πανδημία θα μας διδάξει όλους και θα μας βοηθήσει για μια συζήτηση που υπήρχε στα σπάργανα και πριν. Πως δηλαδή φτιάχνουμε την Ελλάδα μια βιώσιμη και ανθεκτική χώρα που μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις σε έναν ρευστό, ασταθή, νευρικό, δυναμικά μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο κόσμο. Να κάνουμε την Ελλάδα, ανθεκτική, σύγχρονη, βιώσιμη.
Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Για την οικονομία το μείζον είναι το ζήτημα της ανάπτυξης και της ανισότητας, το παραγωγικό μοντέλο, των πολιτικών συνοχής, ο σχεδιασμός του νέου κοινωνικού κράτους, η κατά προτεραιότητα υποστήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η 4η βιομηχανική επανάσταση. Στα πολιτικά ισχύει ότι ίσχυε πάντα μετά από κρίσεις. Ο κίνδυνος η ακροδεξιά που παρά κάποιες σημαντικές ήττες όπως στις εκλογές των ΗΠΑ, να βρει υπόστρωμα και να σηκώσει κεφάλι ξανά. Η ανάγκη για συνεκτική εκπροσώπηση των προοδευτικών δυνάμεων σε με σαφή προγραμματικό λόγο και κοινωνική κινητοποίηση ώστε να αναδιαταχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Οι προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργασίες και συμμαχίες, τώρα αρχίζουν να σχηματοποιούνται.
- Πως αξιολογείτε τη πορεία των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ενόψει της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών;
Είμαι επιφυλακτικός και αναμένω. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το περιεχόμενο των «διερευνητικών επαφών» είναι απόρρητο και εμπιστευτικό. Υπάρχει όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπάρχει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, υπάρχουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και από την Ελλάδα και από την Τουρκία. Νομίζω ότι δεν πάμε καλά. Δεν βλέπω την Τουρκία να πιέζεται στην πράξη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή. Φαίνεται ότι περισσότερο κάνει ανατολίτικο παζάρι αξιοποιώντας τον γεωστρατηγικό της όγκο ακόμα και την οικονομική της κατάρρευση. Όσο για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για «κυρώσεις που θα δαγκώνουν» έγιναν δυστυχώς σύντομο ανέκδοτο.
Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι όμως ζητήματα της κυβέρνησης, μόνο. Χρειάζεται ενημέρωση, επικοινωνία, συνεννόηση, κοινή γραμμή. Πριν μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις ως Ελλάδα πρέπει να χαραχτούν από όλο το πολιτικό σύστημα κοινές γραμμές πλεύσης. Η Κυβέρνηση και στην εξωτερική πολιτική έχει το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου» ούτε συναίνεση επιδιώκει, ούτε κριτική θέλει.
- Μετά την παραπομπή του Ν. Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή, θα εξεταστεί η ενδεχόμενη τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν εσωκομματικοί κλυδωνισμοί;
Νομίζω πως όποιος πίστευε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν την υπόθεση είναι βαθιά νυχτωμένος. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα στην ΝΔ και στα συνδεόμενα με αυτήν media η οποία θεωρεί ότι τα 5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία «ανωμαλία» στο σύστημα διακυβέρνησης και όχι θέληση και βούληση του ελληνικού λαού. Ζητούν λοιπόν ρεβάνς σε όλα τα επίπεδα, στο πολιτικό, στο κοινωνικό, στο οικονομικό και τώρα και ποινικά. Βάζουν στο επίκεντρο τον Παππά αλλά με δημοσιεύματα, φημολογίες και υπονοούμενα στην πραγματικότητα θέλουν να χτυπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του.
Στόχος τους να πληγεί το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εσωκομματικοί κλυδωνισμοί στη ΝΔ. Τους διακρίνω ήδη καθαρά στα πρόσωπα των συναδέλφων, στον άτονο ήχο που έβγαζε το χειροκρότημα τους στην ανάλογη διαδικασία της Βουλής. Είμαι βέβαιος ότι δεν συμφωνούν όλες οι συνιστώσες της ΝΔ με αυτή την εκδικητική μανία και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας. Ξέρω ότι και από την άλλη όχθη του ποταμού υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν να κοιτάζουν μπροστά. Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά σκάνδαλα και ποιοι ωφελήθηκαν από αυτά.
- Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της «επιστροφής» του Ράλλυ Ακρόπολις από τον Πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίσατε «Mr. Bean» ξεσηκώνοντας αντιδράσεις κυρίως στο Twitter. Γιατί προβήκατε σε αυτόν τον χαρακτηρισμό;
Γιατί η στάση του Πρωθυπουργού μου φάνηκε αλλόκοτη, σ΄ αυτές τις ημέρες κρίσης, θλίψης και της ανασφάλειας που περνά η Ελλάδα. Βγάζει τον θεσμικά άσχετο και ακατάλληλο κ. Σκέρτσο να μας ενημερώσει για την πανδημία και ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις για το Ράλλυ που είναι κατά τη γνώμη μου σε επίπεδο υφυπουργού. Καταναλώνουν επικαιρότητα που παράγουν μόνοι τους. Θεωρώ αυτού του τύπου την επικοινωνιακή διαχείριση εκτός πραγματικότητας.Την ώρα που έχουμε 8.000 νεκρούς από την πανδημία, ο πρωθυπουργός διαλέγει «επικοινωνιακό γήπεδο» το ράλλυ, και τα «λουλουδάδικα». Αυτό το θεωρώ κυνισμό. Και αυτό ήθελα να αναδείξω.
Γνωρίζω από ενδιαφέρον ολόκληρη την υπόθεση. Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου. To 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που το ράλλυ προσμετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς λόγω οικονομικών δυσχερειών και μη εξόφλησης των οφειλών προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, αποκλείστηκε από το καλεντάρι των αγώνων του Πρωταθλήματος.Από το 2014 ο αγώνας προσμετρά στο καλεντάρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ, με το κέντρο του αγώνα να επιστρέφει στα εδάφη της Φθιώτιδας το 2016. Το 2021 πρόκειται να αντικαταστήσει το Ραλυ της Χιλής το οποίο ακυρώθηκε καθώς η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα με την πανδημία του COVID. Τα socialmedia έχουν και τη χιουμοριστική διάσταση. Δεν προσβάλλω ποτέ, πολιτική κριτική κάνω.
Πηγή: axianews.gr