Πικρός θα είναι ο καφές για τους λάτρεις καθώς ενδέχεται σύντομα να δουν την πρωινή τους απόλαυση να γίνεται πιο ακριβή λόγω των τιμών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη, η τιμή για τους κόκκους Arabica, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκόσμιας παραγωγής, ξεπέρασε τα 3,44 δολάρια ανά λίβρα (0,45 κιλά), έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 80% φέτος. Η τιμή των κόκκων Robusta, εν τω μεταξύ, έφτασε σε νέο υψηλό τον Σεπτέμβριο.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι έμποροι καφέ αναμένουν μείωση της παραγωγής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που έπληξαν τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, ενώ η δημοτικότητα του καφέ συνεχίζει να αυξάνεται. Ένας ειδικός δήλωσε στο BBC ότι οι μάρκες καφέ εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης τιμών από το 2025.
«Αλλά τώρα βρίσκονται σχεδόν σε ένα σημείο καμπής. Πολλές από αυτές σκέφτονται να αυξήσουν τις τιμές στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2025».
Η ιταλική εταιρεία καφέ Lavazza δήλωσε ότι έκανε μεγάλες προσπάθειες να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς της και να μην μεταφέρει τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών στους πελάτες, αλλά οι αυξανόμενες τιμές του καφέ τελικά την ανάγκασαν να αναπροσαρμόσει τις τιμές.
«Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολύ υψηλό κόστος. Έτσι, αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε τις τιμές».
«Δεν είμαστε άτρωτοι στις τιμές του καφέ, το αντίθετο», δήλωσε ο David Rennie, επικεφαλής των εμπορικών σημάτων καφέ της Nestlé.
Η ξηρασία και οι έντονες βροχοπτώσεις
Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής τιμής καφέ σημειώθηκε το 1977 μετά από ασυνήθιστη χιονόπτωση που κατέστρεψε φυτείες στη Βραζιλία.
«Η χώρα υπέστη τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για αποτυχία της άνθισης των καλλιεργειών».
Οι προμήθειες Robusta επίσης αναμένεται να μειωθούν, καθώς οι φυτείες στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό αυτής της ποικιλίας, αντιμετώπισαν επίσης ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις.
Ο καφές είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον κόσμο σε όγκο, μετά το αργό πετρέλαιο, και η δημοτικότητά του αυξάνεται. Για παράδειγμα, η κατανάλωση στην Κίνα έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
«Η ζήτηση για το προϊόν παραμένει υψηλή, ενώ τα αποθέματα που διατηρούν οι παραγωγοί και οι εταιρείες καβουρδίσματος αναφέρονται ως χαμηλά», δήλωσε η Fernanda Okada, αναλύτρια τιμολόγησης καφέ στην S&P Global Commodity Insights.
«Η ανοδική τάση στις τιμές του καφέ αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», πρόσθεσε.