Βελτιωμένη είναι η εικόνα της καλλιέργειας κακάο στην Αφρική σε σχέση με τα προηγούμεnα χρόνια, καθώς τα δέντρα λίγο πριν τη συγκομιδή του Οκτωβρίου έχουν άφθονους καρπούς και είναι υγιή, με τους καλλιεργητές να ποντάρουn σε μια καλή σοδεi;a.
Ωστόσο, παραμένουν τα προβλήματα στον κλάδο, κάτι που σημαίνει πως η τιμή των κόκκων που φτιάχνουν τη σοκολάτα να μην υποχωrήσει ξανά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Χιλιάδες καλλιεργητές αναγκάστηκαν να εκριζώσουν άρρωστα φυτά τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να μην επεκταθούν οι ασθένειες, και θα χρειαστεί χρόνος για να αντικατασταθούν.
Τέτοιες προκλήσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, παρά το γεγονός ότι η έλευση της La Nina υπόσχεται καλύτερο καιρό και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει στην κορυφή της ζήτησης.
«Σίγουρα δεν βλέπουμε τη δυνατότητα για μεγάλο πλεόνασμα. Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να συμβούν τους επόμενους μήνες», αναφέρει στο Bloomberg, ο Στιβς Γουότεριτζ στην Tropical Research Services.
Οι προκλήσεις στην αγορά
Τα διαρκή ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία κακάο της περιοχής ποικίλλουν από ασθένειες των καλλιεργειών έως την κλιματική αλλαγή. Χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια για ένα δέντρο κακάο να φθάσει σε ωριμότητα καρποφορίας, περιορίζοντας πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή. Η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού καθορίζουν επίσης εκ των προτέρων τις τιμές των αγροτικών πυλώνων, μια μακροχρόνια πρακτική για την προστασία των καλλιεργητών από χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές, γεγονός που αμβλύνει το κίνητρο για άνοδο της προσφοράς ως απάντηση σε μια άνθιση της αγοράς.
Και τα δύο έθνη έχουν κάνει κάποιες προσαρμογές. Ωστόσο, αρκετοί αγρότες εξακολουθούσαν να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αρκετό λίπασμα και φυτοφάρμακο ή να προσλάβουν περισσότερο εργατικό δυναμικό για να βοηθήσουν στο κλάδεμα ή στην επικονίαση με τα χέρια, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των αποδόσεων.
Ευνοϊκές συνθήκες
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής της Δυτικής Αφρικής θα οφείλεται κυρίως στον καλύτερο καιρό, καθώς η La Nina φέρνει πιο ευνοϊκές συνθήκες στην περιοχή αργότερα φέτος. Στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου 10% από την προηγούμενη σεζόν σε 2 εκατομμύρια τόνους.
Αλλά δεν είναι εγγυημένο: Ο ξηρότερος καιρός που αναφέρθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει οδηγήσει σε υγρασία του εδάφους κάτω από το κανονικό και περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Μπράντον Φοξ, επιχειρησιακό μετεωρολόγο της Maxar Technologies.
Ο Ζερεμί καν Κουασί, διευθυντής υποστήριξης αγροτικής ανάπτυξης στο Le Conseil du Cafe-Cacao, ρυθμιστικός φορέας του κλάδου της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ότι περίπου 200.000 εκτάρια φυτειών κακάο έχουν καταστραφεί για να σταματήσει η ασθένεια. Αυτό είναι ένα κομμάτι από τα 3,5 εκατομμύρια εκτάρια που η χώρα έχει υπό καλλιέργεια. Όμως ο Waterridge εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των αγροκτημάτων είναι μολυσμένα και άλλοι ειδικοί του κλάδου συμφώνησαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό.
Η μόνη γνωστή θεραπεία απαιτεί την κοπή των μολυσμένων δέντρων και των γύρω δέντρων, αλλά η δυσκολία παραμένει να πειστούν οι αγρότες για την ανάγκη να καταστρέψουν τα φαινομενικά υγιή κοτσάνια.
Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Οι διαφαινόμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών, που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν απλώς να τεμαχίσουν τα δάση για να ξεκινήσουν νέες φυτείες, περιπλέκουν τις προσπάθειες μετακίνησης σε μη μολυσμένες περιοχές.
Αντίθετα, οι αγρότες στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού κερδίζουν μεταξύ 2.100 και 2.500 δολαρίων τον τόνο.
Οι χαμηλές αμοιβές οδήγησαν τους απογοητευμένους αγρότες να πουλήσουν τη γη τους για παράνομη εξόρυξη χρυσού, γνωστή στην Γκάνα ως galamsey, η οποία προκαλεί τεράστια καταστροφή μέσω εκσκαφής και ρύπανσης.
«Μετά την καταστροφή της γης μας, οι «galamseyers» τείνουν να κλέβουν και τους αγρότες μας, οπότε πώς τα καταφέρνουν οι παραγωγοί κακάο από τη Γκάνα με μέση ηλικία περίπου 60 ετών;» ρώτησε ο Τζόνσον Μένσα, ένας επικεφαλής αγρότης που επιβλέπει περισσότερους από 150.000 άλλους καλλιεργητές στο Enchi της Γκάνας. «Μέχρι να σταματήσει το galamsey, το κακάο της Γκάνας δεν έχει μέλλον».