Μέσω... Ιαπωνίας ήρθε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε το αξιόχρεο στην κατηγορία BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο ιαπωνικός οίκος δεν είναι μεταξύ αυτών που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, η αξιολόγηση του θεωρείται εξαιρετικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει σε ιαπωνικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα να τοποθετηθούν στην Ελληνική οικονομία. Έστω και μέσω Ιαπωνίας, η Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια έχει... πρόσωπο στις αγορές, ως αποτέλεσμα της συνετής και υπεύθυνης πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως είχε υποσχεθεί στον Μητσοτάκη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προ μηνών, μόλις λάβουμε επενδυτική βαθμίδα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τοποθετήσεις από Ιαπωνικά funds.
Την Παρασκευή περιμένουμε από τον οίκο αξιολόγησης Skope, να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα περιμένουμε την Standard & Poor's και στις 20 Οκτωβρίου τη Fitch. Όσο για την αυστηρή και... ξινή Moody's περιμένουμε την ετυμηγορία στις 15 Σεπτεμβρίου, αν και ο αμερικανικός οίκος κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική. Ελπίζουμε ότι οι προαναφερόμενοι οίκοι θα δουν με το ίδιο... μάτι την αξιολόγηση της R&I, η οποία βασίστηκε στους εξής 6 λόγους:
- Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουνίου, διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.
- Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) της ελληνικής οικονομίας το 2022, κινήθηκε άνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.
- Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων έχουν οδηγήσει τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.
- Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8 % του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. «Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση.
- Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
- Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση "η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο R&I είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά την προηγούμενη τετραετία, της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου". Το υπουργείο επισημαίνει ότι "η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας". Όλα βαίνουν από το καλό στο καλύτερο και πάμε για άλλα...
Οι παραπάνω εξελίξεις βοήθησαν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή και έτσι τα αρχικά σημαντικά κέρδη περιορίστηκαν στο κλείσιμο στο 0,12%. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε ένα τετράμηνο ανοδικό σερί, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Wall Street βρίσκεται σε ανοδική τροχιά όπως το 2019. Φτου να μην ματιάσουμε τις εξελίξεις...
"Μέλι" στάζουν για τις Ελληνικές τράπεζες οι Goldman Sachs και Citigroup
"Τρελαμένες" για τις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφανίζονται οι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, Goldma Sachs και Citigroup, οι οποίες με τις εκθέσεις τους τροφοδοτούν το success story της χώρας μας, αλλά και του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα:
- Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση για αγορά των Ελληνικών τραπεζικών τίτλων, επισημαίνοντας ότι σημείωσαν μεγάλη βελτίωση στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, σε σχέση με το 2021. ΟΙ αμερικανικός τραπεζικός οίκος δίνει σύσταση για αγορά της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο, ενώ προτείνει αγορά και για τις Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες προσφέρουν δύο από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας RοTE, του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη δίκαιη τιμή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρώπη.
Η G.S. επισημαίνει ότι σε σχέση με το προηγούμενο stress test του 2021 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν πολύ ισχυρή βελτίωση σε επίπεδο βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο με αύξηση κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες (στο 11,2% από 7,2% πριν). Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών ομολόγων, μόνο η Ιταλία είναι σε υψηλότερη θέση με αύξηση 4,5%. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι Ελληνικές τράπεζες το 2025, με βάση το δυσμενές σενάριο, ο δείκτης των βασικών εποπτικών κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 14,5% για την Εθνική, στο 12,2% για τη Eurobank, στο 9,1% για την Πειραιώς και στο 8,9% για την Alpha Bank.
- Η Citigroup εμφανίζεται "ταύρος" για τις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καλώντας τους επενδυτές να τις αγοράσουν, καθώς οι επιδόσεις τους είναι... αστρικές. Στο σχετικό report, ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος επισημαίνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει εκπληκτικές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ θα συνεχίσουν να κινούνται σε θετική πορεία, λόγω της αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας και της διανομής υψηλών μερισμάτων.
Η Citigroup δίνει και νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, η νέα τιμή για τις Eurobank και Alpha Bank ανεβαίνει στα 2,00 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,70 και 1,75 ευρώ αντίστοιχα, που ήταν πριν. Για την Εθνική ο πήχυς ανεβαίνει στα 6,00 ευρώ από 4,00 ευρώ που ήταν πριν, ενώ για την Πειραιώς στα 4,00 ευρώ από 3,00 ευρώ. Όσο για τις μερισματικές αποδόσεις, η Citigroup εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στο 3,8% για τη Eurobank, στο 3,3% για την Εθνική, στο 3% για την Alpha Bank και στο 1,7% για την Πειραιώς. Ιδίως για την Πειραιώς, η Citi, αναφέρει ότι παρουσιάζει... αστρική επίδοση, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες έχει ενισχυθεί πάνω από 300%!
Καθαρά κέρδη 684 εκατ. ευρώ για τη Eurobank
Με εντυπωσιακή ενίσχυση των μεγεθών έκλεισε το α΄ εξάμηνο για τη Eurobank, η οποία αποτελεί την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει αύξηση των καθαρών κερδών στα 684 εκατ. ευρώ, έναντι 941 εκατ. ευρώ το 2022. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% και διαμορφώθηκαν στα 1,043 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 43,7% έναντι του περυσινού Α΄ εξαμήνου και διαμορφώθηκαν σε 1.313 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 10,3% και πιο συγκεκριμένα στα 1.331 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλών μη επαναλαμβανόμενων χρηματοοικονομικών εσόδων από παράγωγα της περυσινής χρονιάς. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 76% στα 869 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 16,6% (στα 888 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, οι λειτουργικές δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 5,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 443 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν κατά 36,8% έναντι του Α΄ εξαμήνου της περυσινής χρήσης και διαμορφώθηκαν στα 164 εκατ. ευρώ,, ενώ τα λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 374 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 705 εκατ. ευρώ. Τα δε προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 712 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 599 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,18 ευρώ ανά μετοχή και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 17,9% το Α΄ εξάμηνο 2023.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank διαμορφώθηκε στο 5,2% από 5,9% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 140 εκατ. ευρώ. ενώ μειώθηκαν κατά 191 εκατ. ευρώ. σε ετήσια βάση (διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 19% και ο δείκτης FL CET1 σε 16,3%, αυξημένοι κατά 200 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του α΄ εξαμήνου 2022.
Ισχυρή κερδοφορία και ανοδική αναθεώρηση στόχων για την Πειραιώς
Χθες, η Πειραιώς ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας στα 488 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ τα μεγέθη κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του α΄ εξαμήνου, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 5,5% και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 14%. Έτσι, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις, τα κέρδη ανά μετοχή για το α΄ εξάμηνο του έτους διαμορφώνονται στα 0,33 ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 488 εκατ. το 2ο τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου περιθωρίου, με αύξηση 9% σε τριμηνιαία βάση. Το κόστος καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Ιούνιο 2023, με το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων στο 1,6%, ενώ επί του παρόντος οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν επιτόκια της τάξεως του 1,9% περίπου.
Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 2ο 3μηνο 2023 στα 141 εκατ., ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία και διαμορφώθηκαν στα 199 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 5,5% από 9,3% πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο σε ετήσια βάση, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν στα 8,2 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 9% στο τρίμηνο και 26% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, η επίδοση της τράπεζας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αξία της εμπορικής της δυναμικής και τη συνεπή υλοποίηση των στόχων. Μάλιστα, ο κ. Μεγάλου ανακοίνωσε την αναβάθμιση των βασικών στόχων για τη φετινή χρονιά, στοχεύοντας πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 14%, με δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα κάτω του 38%, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο ορόσημο του 5% στο τέλος του έτους.
Η HELLENIQ ENERGY "εισβάλει" στη Ρουμανία μέσω της Mytilineos
Μία από τις εξαιρετικά σημαντικές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις της χθεσινής ημέρας ήταν το... μπουκάρισμα της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) στην αγορά της Ρουμανίας και μάλιστα με... όχημα της Mytilineos!
Έτσι, η HELLENIQ ENERGY βαδίζει στα χνάρια της ΔΕΗ, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες και πιο ισχυρό στρατηγικό ρόλο στην ενέργεια, σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά, όπως είναι η ρουμανική. Η H.E. θα αποκτήσει μέσω της θυγατρικής της HELLENIQ RENEWABLES, χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η MYTILINEOS Energy & Metals.
Η δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο εταιρείες, περιλαμβάνει την κατασκευή και μεταβίβαση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Νότια Ρουμανία που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το γ’ τρίμηνο το 2025. Όλα τα πάρκα θα παραδοθούν στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας, ενώ η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 300 Γιγαβατώρες, ικανή για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών 100.000 νοικοκυριών.
Τα έργα αποτελούν μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσει η M Renewables, τομέας του Κλάδου Ενέργειας της MYTILINEOS. Η εν λόγω συναλλαγή, αποτελεί μέρος του μοντέλου εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων (Asset Rotation Plan) της MYTILINEOS, που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη δημιουργία αξίας από την πλατφόρμα της M Renewables, καθώς τα έσοδα ανακατανέμονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του μεγάλου pipeline.
Για τον Όμιλο HELLENiQ ENERGY, η συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησης του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία. Αποτελεί, δε, τη δεύτερη είσοδο σε αγορά ΑΠΕ εκτός Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, μετά και την πρόσφατη είσοδο στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του Ομίλου και ενισχύοντας την εξωστρέφεια του.