Έχουμε εξετάσει ακόμα και τα πιο δυσμενή σενάρια για την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Mιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο κύριος Σκρέκας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για το θέμα των πληρωμών προς τη Ρωσία.
Σε επίπεδο των μέτρων για τη διασφάλιση της επάρκειας ρεύματος και φυσικού αερίου περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία – όπως ανέφερε ο υπουργός- θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Κατά τις πληροφορίες αναμένεται η έγκριση από τη ΡΑΕ προκειμένου ο ΔΕΣΦΑ να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό. Με την νέα δεξαμενή διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.
- Η χρήση πετρελαίου ντίζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου.
- Πέραν αυτών επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και αξιοποιείται ο αγωγός ΤΑΡ που καλύπτει το 18% των αναγκών της χώρας μας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας. «Επιδοτούμε τους λογαριασμούς μέχρι 300 kWh/μήνα με ποσό που μειώνει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος σχεδόν έως 60%. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε τον Απρίλιο, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση 0,44 ευρώ/kWh και μετά την κρατική επιδότηση πέφτει κάτω από 0,16 ευρώ/kWh. Αν εφαρμόζαμε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, να μειώσουμε δηλαδή στο 50% τους λογαριασμούς, τότε οι καταναλωτές τον Απρίλιο θα είχαν πληρώσει περισσότερο από ότι τώρα. Το μέγεθος του προβλήματος δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και η αντιπολίτευση», σημείωσε ο υπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Έτσι και τον Μάιο θα καλύψουμε έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής», σημείωσε.
Σχετικά με τα μέτρα σε Ισπανία και Πορτογαλία
Απαντώντας στις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ περί των μέτρων που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία για το κόστος του ρεύματος, τόνισε πως τον Μάρτιο, η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά στην Ισπανία ήταν 62% ακριβότερη από τη λιανική τιμή στην Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πιο ακριβή κατά 4%.
Τέλος, για τις διακοπές ηλεκτροδότησης ανέφερε ότι το 2017 και το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν 233.000 και 220.000 διακοπές, αντίστοιχα, ενώ το 2021 είχαμε 38% λιγότερες, δηλαδή 168.000 διακοπές ηλεκτροδότησης.