Μπορεί αυτή τη στιγμή, με ρεκόρ διασωληνωμένων και σταθερά πάνω από 2.000 κρούσματα, οποιαδήποτε συζήτηση για το τέλος του κοροναϊού να μοιάζει… εκτός τόπου και χρόνου αν όχι ουτοπική, ωστόσο φαίνεται πως άπαντες οι ειδικοί συμφωνούν πως ήδη έχει ξεκινήσει η «αρχή του τέλους» του φονικού ιού που έφερε τα πάνω – κάτω στις ζωές όλων μας.
Πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμα και με 4ο κύμα του φονικού ιού, ενώ η Ελλάδα διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της μάχης της με την πανδημία, αφού τα κρούσματα παραμένουν κοντά στις 3.000 καθημερινά, ενώ πριν από λίγες μέρες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, τη στιγμή που το σύστημα υγείας «πιέζεται» ασφυκτικά και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 7.000.
Ωστόσο, η χώρα μας προχωρά από σήμερα στην σταδιακή άρση των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Αυτό μπορεί να προκαλεί ερωτηματικά σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ωστόσο είναι μια κίνηση που βρίσκεται σύμφωνους τους επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για κάμψη της επιδημικής καμπύλης γύρω στα μέσα με τέλη Απριλίου, η οποία θα συντηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο προδιαγράφοντας έτσι ένα καλοκαίρι με πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα για την Ελλάδα.
«Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μια κανονική Ελλάδα»
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στον χρονικό προσδιορισμό που θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον κοροναϊό δήλωσε πως «το Φθινόπωρο θα έχουμε μια κανονική σχεδόν Ελλάδα. Θα έχουμε εμβολιάσει ελπίζω όλους τους ανθρώπους που χρειάζεται. Και λέω ελπίζω γιατί εμβόλια θα έχουμε αρκεί να πειστούν οι Έλληνες να εμβολιαστούν».
«Θα έχουμε πετύχει αυτό που λέμε ανοσία αγέλης. Το μόνο πρόβλημα που θα υπάρχει είναι ότι δεν θα έχει προλάβει να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος και από εκεί θα έχουμε κρούσματα καινούργιων μεταλλαγμένων στελεχών.
Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τα εμβόλια μας και να κάνουμε και επαναληπτικές δόσεις με ένα επαναλαμβανόμενο εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης» συμπλήρωσε.
Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου ο καθηγητής ανέφερε ότι: «θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καφέ και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επαφές γίνονται στα σπίτια μας όπου επειδή έχουμε οικειότητα βγάζουμε και τη μάσκα.
Αν μπορούσαμε να είμαστε ανά τέσσερις σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν καλύτερο από 12 άτομα σε ένα σπίτι οι επαφές που είναι επικίνδυνες θα είχαν μειωθεί. Το ίδιο πιστεύω και για το λιανεμπόριο. Πρέπει να ανοίξει άμεσα στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, με ραντεβού μόνο στις μεγάλες πόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο να πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς επιλογές».
Έρχεται… κανονικό καλοκαίρι
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν να κάνουν με αυξημένη τηλεργασία, περισσότερα τεστ στον πληθυσμό και απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ. Με αυτά τα μέτρα, αναφέρει, ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στη μείωση της διασποράς.
Όσον αφορά το ερώτημα για το εάν ο καιρός τώρα που «ανοίγει» θα βοηθήσει την κατάσταση, απαντά καταφατικά λέγοντας ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά και ότι αποτελεί ένα κομμάτι του υπολογισμού που λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους επιστήμονες εξαρχής.
«Και για αυτό το λόγο, οποιοδήποτε μοντέλο τρέχουμε δείχνει μία αποκλιμακωτική πορεία σίγουρα από τα μέσα-τέλη Μαΐου και μετά, η οποία θα συνεχιστεί Ιούνιο και Ιούλιο. Ο εμβολιασμός και ο καιρός είναι δύο παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι που θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό για μένα είναι δεδομένο».
Ο καθηγητής σχολιάζοντας το κατά πόσο αποδίδει το μείγμα μέτρων δηλώνει πως «η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αυτή η αυξητική τάση, η οποία έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο καλά θα θέλαμε, όμως λειτουργούν.
Αν δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, θα είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί οι αριθμοί των κρουσμάτων. Οπότε αυτό που βλέπουμε ήδη είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μέτρων. Απλά χρειάζεται να στοχεύσουμε κατά τη γνώμη μου πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία στην οποία βρισκόμαστε».
«Είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου»
Ούτε οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη απέχουν. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανάκης έκανε την πρόβλεψη ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου και από την άλλη εβδομάδα και πιθανότατα μετά την 25η Μαρτίου θα αρχίσει μια αργή πορεία προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετά από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά, πιθανότατα στο επίπεδο του Ιανουαρίου που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.