Αποζημίωση 1.000 ευρώ θα δοθεί στους επιβάτες τρένων που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα).
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 400 άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα τρένα στην Οινόη, πολύωρη ταλαιπωρία για τους επιβάτες
Πολύωρη ταλαιπωρία έζησαν στα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι επιβάτες της σιδηροδρομικής σύνδεσης από και προς Θεσσαλονίκη, η οποία διεκόπη, λόγω της ακινητοποίησης της αμαξοστοιχίας 54 στην Λειβαδιά και πτώσης δένδρου. Αυτό είχε αποτέλεσμα τα δρομολόγια 55 (Θεσσαλονίκη - Αθήνα) και 56 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) που ήταν ήδη σε πορεία, να παραμείνουν στο σταθμό της Οινόης.
Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι αμαξοστοιχίες ήταν σταθμευμένες με ασφάλεια εντός του σταθμού και είχαν θέρμανση καθ' όλη τη διάρκεια της αναμονής. Με την συνδρομή περιπολικού, οι συνοδοί των αμαξοστοιχιών φρόντισαν για τις προμήθειες από γειτονικά μαγαζιά.
Το πρωί, ξεκίνησε η εκκένωση των επιβατών με λεωφορεία μισθωμένα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10:00, με το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών να αποβιβάζονται στο ΣΣ Λαρίσης, καθώς ορισμένοι επιβαίνοντες επέλεξαν να μετακινηθούν με ίδια μέσα προς Θεσσαλονίκη.
Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 400 άτομα με 70 να φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο των Αθηνών.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επανέλθουν τα δρομολόγια στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης
Καραμανλής: Συστήνεται επιτροπή διερεύνησης για την Αττική Οδό - Θα αποδοθούν ευθύνες, θα επιβληθούν κυρώσεις
Στο μεταξύ, ο Κώστας Καραμανλής έκανε παρέμβαση για τα όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνεται ότι «με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό».
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπενθυμίζει ότι «το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν».
Σύμφωνα με το υπουργείο, με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.
Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται.
«Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, όπως απαίτησε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.