Προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο οδεύει το φυσικό αέριο, με τη ζήτηση να μειώνεται περαιτέρω καθώς οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν ήπιες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των εορτών.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου του φυσικού αερίου διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) με απώλειες 8,4% και βλέπει την τιμή του να υποχωρεί στα 84,25 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εντός της ημέρας η τιμή είχε βρεθεί και ακόμα χαμηλότερα, έως και τα 83,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σε κάθε περίπτωση, με την τάση που δείχνουν και σήμερα οι τιμές το συμβόλαιο του φυσικού αερίου σημειώνει απώλειες άνω του 20% στο σύνολο της εβδομάδας.
Η πρόγνωση του καιρού δείχνει ότι οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν κανονικές ή και υψηλότερα από τις μέσες τιμές της εποχής μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με ασυνήθιστη ζέστη σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.
Παράλληλα, η πληθώρα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), υ μεγάλη πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων και η παραδοσιακή επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης κατά την εορταστική περίοδο, οδηγούν ακόμα χαμηλότερα τις τιμές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι traders παρακολουθούν στενά τη διαφορά τιμής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς τα φορτία με spot LNG θα μπορούσαν να καταλήξουν εκεί εάν καταστεί πιο κερδοφόρος προορισμός.
Στους ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές, η χιονοθύελλα που πλήττει μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ απειλεί να διακόψει προσωρινά τις εξαγωγές LNG από την περιοχή του Κόλπου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή αγορά τις επόμενες ημέρες.
Ανησυχίες υφίστανται επίσης για το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει και το ελάχιστον πλέον φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη. Ο Πούτιν δήλωσε χτες Πέμπτη ότι αν το πλαφόν που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση παραβιάζει τις συμφωνίες της Gazprom PJSC και των αντισυμβαλλομένων της, "η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να σκεφτεί εάν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις συμβάσεις αυτές".
Από την άλλη, αναλυτές του Bloomberg Intelligence εκτιμούν ότι "η σταθερή εισροή LNG, οι αυξημένες ροές από την Νορβηγία (που αναμένεται να καλύψει το 80% των περικοπών της Ρωσίας το 2022) και ένα σενάριο υποχώρησης των τιμών κατά 15% λόγω μειωμένης ζήτησης, φαίνονται επαρκή για να περάσει ένας ήπιος χειμώνα".
Οι ίδιοι προειδοποιούν όμως ότι "μία ξαφνική αλλαγή καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με μία πλήρη διακοπή των εναπομεινάντων δύο αγωγών της Gazprom στην Ευρώπη, θα πυροδοτούσαν αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας πιθανότατα την τρέχουσα κρίση σε ακόμα μία".