Ο πρώτος άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο που κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος ήταν ο Μπιλ Γκέιτς σε ηλικία μόλις, 31 ετών.
Το 1987, ο νεαρός συνιδρυτής της Microsoft, είδε την περιουσία του να αγγίζει για πρώτη φορά, το εκπληκτικό ποσό των 1 δισ. δολαρίων. Ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.
Στη συνέχεια, δεκάδες αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γκέιτς, άρπαξαν την ευκαιρία των εκκολαπτόμενων αγορών για να ιδρύσουν τις δικές τους startups, χάρη στις οποίες κατάφεραν και εκείνοι με τη σειρά τους, να στεφθούν δισεκατομμυριούχοι.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους 10 νεότερους δισεκατομμυριούχους για το 2022 με αντίστροφη σειρά.
10. Άντι Φανγκ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια)
Σε ηλικία μόλις 30 ετών, ο Άντι Φανγκ άξιζε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στη Doordash, τη startup την οποία ο ίδιος ίδρυσε μαζί με τον συνεργάτη του Στάνλεϊ Τανγκ.
9. Στάνλεϊ Τανγκ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Στάνλεϊ Τανγκ εργάστηκε στη Facebook ως μηχανικός λογισμικού, έως ότου αποφάσισε να παραιτηθεί από τον γίγαντα της τεχνολογίας για να δημιουργήσει μαζί με το συνεργάτη του, Άντι Φανγκ, την Doordash το 2013. Έκτοτε, έχει αναλάβει το ρόλο του Chief Product Officer στην επιτυχημένη εταιρεία δίνοντας έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις που μπορεί να συμπεριλάβει η εταιρεία στις υπηρεσίες της.
8. Καταρίνα Άντερσεν (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Τζόαν Άντερσεν είναι ο ιδρυτής της Ferd, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στη Νορβηγία. Ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι το 2012. Το 2016, παραχώρησε το 42% του μεριδίου του στην κόρη του, Καταρίνα Άντερσεν, η οποία έγινε τότε, η νεότερη δισεκατομμυριούχος σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ferd είναι εισηγμένη στο Nordic Stock Exchange και δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων καθώς και των ιδιωτικών επενδύσεων.
7. Αλεξάνδρα Άντερσεν (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Αλεξάνδρα είναι η μικρότερη αδερφή της Καταρίνα Άντερσεν. Οι δύο αδελφές μοιράζονται από κοινού το 42% των μετοχών της Ferd. Ο πατέρας τους, Τζόαν Άντερσεν, εξακολουθεί υπηρετεί ως Πρόεδρος στην εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το therichest, η Αλεξάνδρα έγινε δισεκατομμυριούχος σε ηλικία μόλις, 19 ετών και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.
6. Χένρι Ντούμπουγκρας (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Χενρίκε Ντούμπουγκρας ίδρυσε την πρώτη του fintech startup, τη Pagar.me, προτού ξεκινήσει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο, το 2013. Σκοπός της εταιρείας ήταν να βοηθά τους Βραζιλιάνους εμπόρους να λαμβάνουν πληρωμές online. Αφού πούλησε την startup το 2016, αποφάσισε να φοιτήσει στο Στάνφορντ. Λίγο αργότερα ωστόσο, εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να ιδρύσει μία άλλη εταιρεία, τη Brex, η οποία προσφέρει λύσεις διαχείρισης μετρητών και πιστώσεων. Η αξία της εν λόγω εταιρείας αποτιμάται σήμερα στα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η περιουσία του νεαρού ιδρυτής της αγγίζει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
5. Πέδρο Φραντσέσκι (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Πέδρο Φραντσέσκι είναι ο συνιδρυτής της Brex και άλλος ένας απόφοιτος του Στάνφορντ με περιουσία που ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2018, η εταιρεία συγκέντρωσε 125 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ενός γύρου επενδύσεων της σειράς C, χάρη στον οποίο η αξία της εκτινάχτηκε στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η αποτίμηση έχει υπερδεκαπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια και έκανε τους νεαρούς επιχειρηματίες δισεκατομμυριούχους.
4. Όστιν Ράσελ (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Όστιν Ράσελ εγκατέλειψε και αυτός το Στάνφορντ για να γίνει «ο νέος μεγιστάνας τεχνολογίας στη Silicon Valley», όταν άρχισε να αναζητά λύσεις για τη δημιουργία τεχνολογίας αισθητήρων αυτοκινήτων. Έλαβε μια επένδυση 100.000 δολαρίων από τον συνιδρυτή της PayPal, Πίτερ Τιλ, για να ξεκινήσει την εταιρεία του Luminar Technologies. Χάρη στις νέες τεχνολογίες που εφηύρε έχει καταφέρει να εκτοξεύσει την αξία του στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
3. Ράιαν Μπρέσλοου (2 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Ράιαν Μπρέσλοου είναι ο συνιδρυτής μιας νεοφυούς επιχείρησης που εστιάζει τις δραστηριότητές της στα online checkouts και ονομάζεται Bolt Technologies Inc. Σήμερα, η αξία της αποτιμάται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αποτίμηση της εταιρείας αυξήθηκε μετά από έναν επενδυτικό γύρο που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2022. Ο Μπρέσλοου κατέχει το 25% της εταιρείας, με αποτέλεσμα η περιουσία του να έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
2. Κέβιν Ντέιβιντ Λέμαν (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο πατέρας του, Γκούντερ, διοικούσε στη Γερμανία την αλυσίδα σούπερ μάρκετ της οικογένειας Pfannkuch, όταν το 1974 αποφάσισε να επενδύσει στην dm. Το 2017, μεταβίβασε το 50% της αλυσίδας φαρμακείων στον γιο του, Κέβιν Ντέιβιντ., ο οποίος σήμερα έχει καθαρή αξία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
1. Γκούσταβ Μάγκναρ Γουιτσόε (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο Γκούσταβ Μάγκναρ Γουιτσόε είναι ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Είναι γιος του Γκούσταβ Γουιτσόε, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σολομού στον κόσμο, της Salmar ASA. Το 2013, δόθηκε το μερίδιό του ως δώρο από τον πατέρα του, γεγονός που αύξησε την καθαρή του περιουσία στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημειωτέον πως ο Γκούσταβ εργάζεται για τη Vogue Scandinavia ως μοντέλο.