Δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε, ειδικότερα, ο υπουργός «ο κατώτατος μισθός δεν θα έχει το ‘8’ μπροστά» και «τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν».
«Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί» συμπλήρωσε, μιλώντας στο Mega.
Πόσοι μισθωτοί επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου
Σύμφωνα με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται ότι από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 585.601 εργαζόμενοι, δηλαδή το 24,7% του συνόλου των μισθωτών. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων που αμείβονταν με βάση τον κατώτατο μισθό το 2022 ανέρχεται στα 583,3 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τόσο τους πλήρως απασχολούμενους όσο και τους μερικής/εκ περιτροπής.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όμως και το επίδομα ανεργίας. Σήμερα, το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,61 ευρώ και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι, εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
Από 1ης Απριλίου θα αυξηθούν όμως και άλλα επιδόματα που καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ και έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.
Η θέση μας στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό, η χώρα μας βρίσκεται στο γκρουπ των χωρών στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός (μαζί με τα δώρα) είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Στο ίδιο γκρουπ χωρών βρίσκονται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Βουλγαρία με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται σε αυτές τις χώρες από τα 399 ευρώ στη Βουλγαρία έως τα 940 ευρώ στην Πορτογαλία. Έτσι, και με τη νέα αύξηση, η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο ίδιο γκρουπ χωρών και σίγουρα πίσω από την Κύπρο, η οποία πλέον ηγείται των χωρών αυτών.