Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:00 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ο Κωστής Χατζηδάκης θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και να του παραδώσει την έκθεση του ΚΕΠΕ. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται πέριξ των 770 ευρώ, με ένα ποσοστό περίπου 7,5%, αντίστοιχο δηλαδή με αυτό των αυξήσεων για τους συνταξιούχους. Υπό αυτό το πρίσμα, αυξημένο θα είναι εφεξής και το επίδομα ανεργίας.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.
Προ ημερών ο υπουργός Εργασίας , μιλώντας στο Mega, επεσήμανε δηλαδή ότι ο κατώτατος δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ. «Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ''8'' μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί» τόνισε, ειδικότερα, ο κ.Χατζηδάκης.
Κάτω από τα 800 ευρώ
Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό έχουν ήδη γίνει και αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να παρθεί η απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μπίλια» για την αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως κάθεται στο 7,5%-7,75%. Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός θα βρεθεί κοντά στα 768 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς πρότειναν αύξηση στον κατώτατο μισθό από 4%-15,2% και έτσι η κυβέρνηση προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις προτάσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα συνδυαστεί τελικά και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πριν από τις εκλογές. Το σενάριο που ήθελε μαζί με τον κατώτατο μισθό να ανακοινώνεται και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μπαίνει στο συρτάρι, καθώς οι νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών θα ενταχθούν, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και εφόσον θα υπάρξει δεύτερη θητεία της εν λόγω κυβέρνησης, θα έρθει και νέα μείωση.
Τα επιδόματα
Πάντως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα:
1. Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.
3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
5. Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.
6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.
7. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
11. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Ασκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.