Ενα ακόμη γύρο αυξήσεων επιτοκίων περιλάμβανε το «μενού» των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, παρά την ύφεση του πληθωρισμού, με τις περαιτέρω κινήσεις να εξετάζονται προσεκτικά, πιθανή ένδειξη ότι ένας κύκλος παγκόσμιας νομισματικής σύσφιγξης θα μπορούσε να φτάνει στο τέλος του.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγήθηκαν σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β., όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα άφησαν ανοιχτή την επιλογή περαιτέρω αυξήσεων εάν ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Fed
Το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον στο εύρος 5,25%-5,50%.
«Δεδομένου πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, μπορούμε να αντέξουμε να είμαστε λίγο υπομονετικοί και αποφασιστικοί», τόνισε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για 11η φορά στις τελευταίες 12 συναντήσεις της.
«Θέλουμε να δούμε την οικονομική ανάπτυξη να τρέχει σε μέτρια επίπεδα για να βοηθήσει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Θέλουμε να δούμε συνεχή αποκατάσταση της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας… Βλέπουμε αυτά τα κομμάτια του παζλ να ενώνονται», πρόσθεσε ο Πάουελ.
Η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από τον ετήσιο ρυθμό 1,8% που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως την κατά προσέγγιση τάση που συνάδει με τον στόχο τους για πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, τα τριμηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.
EKT
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε την Πέμπτη στο 3,75%.
Για την ΕΚΤ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι μετά από εννέα συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων μια παύση θα τεθεί στο τραπέζι στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.
«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα ως προς το ποια θα είναι η απόφαση τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Μπορεί να προχωρήσουμε. Μπορεί να κρατήσουμε… Ολα εξαρτώνται από τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.
Βρετανία και Ιαπωνία
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα παρά τα θετικά νέα για τον πληθωρισμό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο, πιο κάτω και από τις προσδοκίες, στο 7,9% σε ετήσια βάση.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με τα σχέδια να θέσει τέλος στην υπερβολικά χαλαρή νομισμτική πολιτική της.
Αν και διατήρησε τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, εξέπληξε τις αγορές θετικά την Παρασκευή, τροποποιώντας την πολιτική ελέγχου των αποδόσεων.
H Κίνα
Οι κινεζικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια τον Ιούνιο καθώς το Πεκίνο αναζητά τρόπους για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία παραμένει απογοητευτική παρά το γεγονός ότι η χώρα ανακάμπτει από τα lockdown της πανδημίας και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η κίνηση έλαβε χώρα λίγες μέρες αφότου η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επιτόκιο που χρεώνει για την παροχή μετρητών στις εμπορικές τράπεζες. Η αλλαγή στα βασικά επιτόκια των εμπορικών τραπεζών,ήταν σχετικά ήπια. Το επιτόκιο δανεισμού 1 έτους μειώθηκε στο 3,55% από 3,65%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού 5 ετών μειώθηκε στο 4,2% από 4,3%.
Ποιος οδηγεί την «κούρσα»
Την κούρσα των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και ουσιαστικά ξεκίνησε η νομισματική σύσφιγξη, οδηγούν οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία με αύξηση 525 μ.β και ακολουθεί στην τρίτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 490 μονάδες βάσης. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση συναντάμε τον Καναδά και την Ευρωζώνη με αυξήσεις 475 και 425 μ.β. αντίστοιχα.