Κινέζοι μηχανικοί άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες στο έδαφος μια νέα πολύ βαθιά γεώτρηση στον φλοιό της Γης καθώς η χώρα εντείνει την αναζήτησή της για φυσικούς πόρους που βρίσκονται κρυμμένοι δεκάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.
Η γεώτρηση στόχος είναι να φτάσει τελικά τα 10.520 μέτρα στη λεκάνη Sichuan στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο παραγωγής φυσικού αερίου και οι μηχανικοί αναμένεται να βρουν ένα νέο κοίτασμα, ανέφερε το ρεπορτάζ.
Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Κίνα ξεκίνησε τη διάνοιξη μιας άλλης εξαιρετικά βαθιάς γεώτρησης, η οποία αναμένεται να διεισδύσει ακόμη πιο βαθιά στοχεύοντας τα 11.100 μέτρα. Αυτό το έργο βρίσκεται στη λεκάνη Tarim στη βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή Xinjiang της Κίνας.
Εάν ολοκληρωθούν τα δύο αυτά έργα, θα είναι από τις βαθύτερες γεωτρήσεις που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν θα είναι η βαθύτερες.
Αυτό το ρεκόρ βρίσκεται επί του παρόντος στην ανενεργή γεώτρηση Kola Superdeep στη βορειοδυτική Ρωσία, ένα επιστημονικό έργο γεώτρησης της Σοβιετικής εποχής που χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έφτασε στα 12.262 μέτρα.
Πιο βαθιά και από το… Εβερεστ
Αυτές οι πολύ βαθιές γεωτρήσεις εκτείνονται σε μήκος περισσότερο και από το Έβερεστ, το οποίο έχει ύψος περίπου 8.800 μέτρα.
Οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο φεγγάρι, αλλά όταν πρόκειται να εξερευνήσουμε τη γη βαθιά κάτω από τα πόδια μας, έχουμε «γρατσουνίσει» μόνο την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Η διάτρηση σε βάθος επιτρέπει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς σχηματίστηκε η Γη με τον φλοιό να λειτουργεί σαν γεωλογικό χρονοδιάγραμμα του σχηματισμού του κόσμου.
Υπάρχουν όμως και ισχυρά εμπορικά κίνητρα – αξιοποίηση δυνητικά προσοδοφόρων ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται βαθιά θαμμένα.
Και οι δύο εταιρείες που συμμετέχουν στις κινεζικές γεωτρήσεις είναι μεγάλοι κρατικοί όμιλοι πετρελαίου.
Το πιο πρόσφατο έργο στο Sichuan Basin διαχειρίζεται η PetroChina Southwest Oil and Gasfield Co, θυγατρική της China National Petroleum Corporation, μιας από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες ενέργειας στην Κίνα, σύμφωνα με το Xinhua.
Χαρακτηρίζοντάς το ως μια κίνηση «μεγάλης σημασίας», το κρατικό ειδησεογραφικό μέσο είπε ότι η προσπάθεια στοχεύει στην εξερεύνηση βαθιά θαμμένων πόρων, ενώ «προωθεί την πρόοδο της βασικής τεχνολογίας και της ικανότητας εξοπλισμού της μηχανικής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας».
«Η γεώτρηση θα αποκαλύψει περαιτέρω τα μυστικά της εξέλιξης κάτω από τον σχηματισμό του Sinchuan», τονίζεται στην ανακοίνωση, εννοώντας τον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένοι οι υποκείμενοι γεωλογικοί σχηματισμοί στη λεκάνη του Σιτσουάν.
Ο Chen Lili, αναπληρωτής αρχιμηχανικός της PetroChina Southwest Oil, είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι περίμεναν να ξεπεραστούν μια σειρά από «προκλήσεις παγκόσμιας κλίμακας» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γεώτρησης.
«Τηλεσκόπιο» στο βαθύτερο άκρο της Γης
Αποκαλύπτοντας προηγουμένως το έργο στο Xinjiang, το Xinhua το ονόμασε «τηλεσκόπιο» στο βαθύτερο άκρο της Γης, που έχει ως στόχο να διεισδύσει σε περισσότερα από 10 ηπειρωτικά στρώματα.
Είπε ότι η διάταξη της γεώτρησης μπορεί να αντέξει 200 βαθμούς Κελσίου και δυνάμεις 1.700 φορές μεγαλύτερες από αυτήν της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο, γεγονός που αντανακλά τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας.
Η Κίνα έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – είναι σε καλό δρόμο να διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή της ικανότητα και να πετύχει τους στόχους καθαρής ενέργειας για το 2030 πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
Αλλά είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο σε εκπομπές άνθρακα ενώ αυξάνει και την παραγωγή στερών ορυκτών καυσίμων.