Ο μέσος Κινέζος πολίτης μπορεί να ζήσει δύο χρόνια περισσότερο χάρη στην προσπάθεια της χώρας για καθαρότερους ουρανούς, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Η Κίνα έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 41% κατά τη δεκαετία έως το 2022 λόγω της επιτυχίας των αυστηρότερων δημόσιων πολιτικών, ανέφερε το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του πανεπιστημίου σε έκθεσή του την Τετάρτη.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ποιότητα του Αέρα της κυβέρνησης ξεκίνησε μετά την κορύφωση της επιβλαβούς αιθαλομίχλης το 2013, στοχεύοντας σε λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, περικοπές στη παραγωγή χάλυβα και απαγορεύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε μεγάλες αστικές περιοχές.
Άλλα μέτρα περιλάμβαναν την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μετάβαση από τον άνθρακα σε καθαρότερο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα ρύπανσης στη χώρα εξακολουθούν να είναι 5,6 φορές υψηλότερα από την κατευθυντήρια γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μόνο η χρήση καπνού αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για το προσδόκιμο ζωής και η επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ για τη ρύπανση θα προσέθετε άλλα 2,3 χρόνια στη μέση διάρκεια ζωής της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο τελευταίος στόχος της κυβέρνησης, που εισήχθη τον Νοέμβριο του 2023, είναι να μειωθεί η αιθαλομίχλη κατά 10% στις μεγάλες πόλεις από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά άνιση, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στις χειρότερα πληγείσες περιοχές αναπνέουν αέρα που είναι έξι φορές πιο μολυσμένος από εκείνους στις λιγότερο πληγείσες. Ως αποτέλεσμα, το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται κατά μέσο όρο 2,7 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στα πιο καθαρά μέρη.